Nepoznati detalji o životu Džeki Kenedi: Dok je rađala mrtvo dete, njen muž je bio s ljubavnicom

Nova knjige bliske prijateljice Džeki Kenedi otkrila je nepoznate detalje iz njenog života dok je bila u braku sa američkim predsednikom

  • 6

Venčanje "zlatnog američkog para" bio je najveći društveni događaj sezone. Mladi i privlačni Džon F. Kenedi pred kojim se smešila velika politička karijera oženio je Džeklin Buvije, novinarku Vašington Tajms Heralda. Pripadnica ugledne katoličke porodice imala je tada 24 godine, završene studije francuske književnosti i bila je idealna mlada za mladog i perspektivnog političara. Budućem predsedniku Kenediju tada je bilo već 36 godina i malo pre toga je bio izabran za američkog senatora.

Da je Džeki slutila šta će je snaći u tom braku, verovatno se ne bi udala, smatra njena dugogodišnja prijateljica, muzičarka Karli Simons. Ona je u svojoj novoj knjizi "Touched by the Sun: My Friendship with Jackie" otkrila neke dosad nepoznate detalje iz života najpoznatije prve dame u istoriji.

On se zabavljao, ona plakala

Njih dve su se sprijateljile 1983, kad su se upoznale u Martas Vinjardu. Uprkos razlici od 16 godina među njima, odmah su razvile snažno prijateljstvo, a Karli je Džeki opisala kao "majku koju nikad nije imala". Veliki deo knjige posvetila je braku s Džonom i tugom proizašlom iz njega.

Džeki je Kenediju rodila četvoro dece, od kojih je dvoje umrlo. Posebno je tužan bio slučaj kad je Džeki bila u bolnici gde je rodila mrtvorođenu devojčicu Arabelu 1956. godine. Očajna od bola, bila je sama, dok se Džon provodio na jahti koja je plovila Mediteranom. U njegovom su društvu navodno bili prijatelji, ali Karli je u knjizi otkrila da se znalo kako je na brodu i njegova ljubavnica.

- Nije pridavala toliko značaja njegovim vanbračnim vezama kao što bi to druge žene činile, jer je bila sigurna kako nju voli puno više nego bilo koju drugu ljubavnicu. Ali, to što nije bio kraj nje kad je izgubila bebu, užasno ju je bolelo - napisala je Karli.

Jednom je prilikom nazvala čak i Merilin, rekavši joj: "Merilin, udaćeš se za Džeka, to je odlično... I preselićeš se u Belu kuću te ćeš preuzeti poslove prve dame, a ja ću se iseliti i svi problemi postaće tvoji".

Džon i Žaklina Džeki Kenedi, venčanje Foto: AP/Tanjug

- Nisam je izneverio jer je u svemu stavljam na prvo mesto - rekao je Kenedi 1962. priznajući da vara suprugu. Ali, Merilin se nikad neće udati za Džona, nađena je mrtva godinu dana pre Kenedijevog ubistva. Džeki tada nije mogla slutiti kako će je od muža rastaviti smrt, a ne fatalne žene.

Još manje je slutila da će jednog dana biti udata za sirovog i prebogatog grčkog brodovlasnika, ružnog čoveka s čijim je bogatstvom bila opsednuta njena sestra. Aristotel Onazis, najpoznatiji grčki bogataš, brodovlasnik koji je u drugoj polovini 20. veka imao najmoćniju trgovačku flotu.

Ni s njim joj u braku nisu "cvetale ruže", piše Simons, navodeći kako je zbog njega više patila nego zbog Kenedija.

- Onazis nije skrivao svoju ljubavnu veze sa operskom pevačicom Marijom Kalas. I ne samo to, on je Džeki emotivno zlostavljao, nabijajući joj tu aferu u lice i ne trudeći se skrivati je - stoji u knjizi.

- Umislio je da je Odisej, a ja ga nisam htela razuveriti - citirala je Simons svoju prijateljicu, navodeći kako je Aristotel ima zlu ćud te je često razbijao tanjire i druge stvari, a bio je toliko maliciozan da je Džeki znao govoriti kako je umešao prste u ubistvo njenog prvog supruga.

Kada je Onazisov sin Aleksander poginuo u avionskoj nesreći 1973. godine, njegovo zdravlje počelo je slabiti, te je umro dve godine posle pa je Džeki po drugi put sa 46 godina postala udovica.

Nakon smrti i pravne bitke s njegovom jedinom ćerkom Atinom, nasledila je 26 miliona dolara.

Džeki Kenedi Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Afera sa Alekom Boldvinom?

U knjizi je opisana i epizoda u kojoj je Karli upoznala Džeki s glumcem Alekom Boldvinom. Ona je tada imala 62 godine, a on 33. Bili  su u zajedničkom izlasku s Karli i njenim suprugom na premijeri mjuzikla u Brodveju.

Džeki je navodno tada bila maskirana kao francuska kurtizana te je delovala kao kopija Madam Pompadur, piše Simons. Iako nije precizirala šta se tačno dogodilo s njih dvoje, rekla je kako je "hemija bila očigledno, a veče je bilao čarobno".

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • M.K.

    3. novembar 2019 | 14:52

    Jednom prilikom je poznati profesor i neuropsiholog Veselin Savic držao predavanje u americi o razlici i navikama mentaliteta Srba i Amerikanaca .... Nasa carica Milica kada joj poginuo muz otisla je u manastir,a na mestu gde ga je prvi put ugledala digla je manastir Ljubostinju .A vasa "prinzesa" Jaqueline Kennedy posle pogibije Johna Kennedija digla noge prvom grckom bogatasu koji je na nju naisao .To je ogromna razlika .. I zato retko mozemo da se razumemo .

  • nikolas

    3. novembar 2019 | 10:37

    BRACA KENEDI SU BILI U LJUBAVNOJ VEZI SA MERLIN ZBOG CEGA JE ONA I NADJENA MRTVA!! DZON JE BIO BOLESTAN COVEK IMAO JE STALNE BOLOVE I LECEN JE OPIJATIMA A PROVODI SA DRUGIM ZENAMA SU MU SLUZILA DA SE ZA MOMENAT OPUSTI !!! NIKAD NIJE BIO SRECAN KAO PREDSEDNIK JER MU JE TO BILO NAMETNUTO OD KENEDI KLANA!!!

  • Niki

    2. novembar 2019 | 22:32

    Atina je unuka Onazisu, Kristina mu je cerka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA