03. novembar  2019. 17.01  →  18.01 | Izvor: RTV (Gorjana Stojković)

Senćani na besplatnim preventivnim pregledima

SENTA -

Akciji organizovanja besplatnih preventivnih pregleda pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja pridužila se i Opšta bolnica u Senti. Senćani su imali priliku da u nedelju, od osam do šesnaest časova obave nekoliko specijalističkih pregleda bez zakazivanja, čekanja i zdravstvene knjižice.

video icon

S obzirom na to da je moždani udar jedan od vodećih uzroka smrtnosti u našoj zemlji, građanima je bio na raspolaganju preventivni neurološki pregled.

"Ako nađemo neke ispade i neurološke probleme, onda ćemo pacijenta uputiti na dalje ispitivanje. To je samo prevencija, gde ćemo ispitivati da li ima nekih problema pacijent koji se danas javlja", izjavila je Dr Katalin Kovač Kiš, neuropsihijatar u Opštoj bolnici u Senti.

senta, dom, zdravlja

Senćanke starije od 45 godina mogle su da obave mamografiju. To je zlatni standard u prevenciji raka dojke.

"Rak dojke se može otkriti u veoma ranom stadijumu, još dok se vide mikrokalcifikacije. Ako se otkrije rak dojke od 1 do 1.5 centimetar, žene imaju mogućnost preživljavanja do 95 odsto", rekla je za RTV Dr Dragica Pap Gopić, radiolog.

Ovakve akcije izazivaju veliku pažnju, rekao je vršilac dužnosti direktora Bolnice Beata Čaki.

"Ova akcija je veoma važna za građane zbog toga što, ako dođu na pregled i ako se nešto ustanovi, oni su upućuju na dalju dijagnostiku i na lečenje. Bitno je da blagovremeno brinu o svom zdravlju", kaže Čaki.

Građani Sente mogli su da provere i vid u oftalmološkoj ambulanti Bolnice koja se nalazi u Domu zdravlja.

"Oftalmološki pregled podrazumeva pregled vida za daljinu i blizinu kod starijih, pregled očnog dna, pregled prednjeg segmenta oka i merenje očnog pritiska", potvrdila je Dr Ana Marija Lehocki, oftalmolog.

U akciju organizovanja preventivnih pregleda bio je uključen i Dom zdravlja. U toj zdravstvenoj ustanovi građani su imali priliku da urade EKG srca, kao i da provere krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

 

 

Tagovi
Srodne vesti