Hamas saopćio da je Abbas odobrio održavanje izbora u Palestini

Posljednji izbori u Palestini održani su 2006. godine (Anadolija)

Politički šef Hamasa Ismail Haniyeh izjavio je da je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas već odobrio održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Palestini, javlja Anadolija.

Predsjednik Centralne izborne komisije Palestine Hanna Nasser sastao se danas u Gazi sa čelnicima Hamasa, palestinskog pokreta otpora.

Nakon sastanka, novinarima se obratio politički šef Hamasa Haniyeh koji je kazao da je delegacija Komisije saopćila da je palestinski predsjednik Abbas odobrio održavanje izbora u Palestini.

On je pojasnio da će parlamentarni i predsjednički izbori biti održani u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući i Jerusalem.

Nema problema u pripremama izbora

Iz Hamasa su poručili da će sarađivati sa Centralnom izbornom komisijom u procesu priprema izbora.

Čelnik Komisije Nasser je kazao da nema problema u pripremama izbora, a da se svi eventualni problemi mogu prevazići dijalogom uključenih strana.

Palestinski predsjednik Abbas je početkom prošlog mjeseca najavio da će u Palestini biti održani prvo parlamentarni, a nekoliko mjeseci kasnije i predsjednički izbori.

Posljednji izbori u Palestini održani su 2006. godine, a Ustav te zemlje predviđa njihovo održavanje svake četiri godine.

Izvor: Agencije