Region

0

Petriček: Treba uveriti Zapadni Balkan da je proces proširenja i dalje kredibilan

Autor: MIM

Izvor: Beta

Petriček: Treba uveriti Zapadni Balkan da je proces proširenja i dalje kredibilan

Izvor: Foto: print screen

 

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Petriček je kazao da je oktobarska odluka Evropskog saveta da ne otvori pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom pogrešna i da je sada važno da EU uveri partnere na Balkanu da želi da radi sa njima, da je proces proširenja i dalje kredibilan.

"Moramo da učinimo ono što je do nas na unutrašnjem planu, ali je za nas važno da i EU ispuni svoj deo dogovora i potvrdi posvećenost proširenju na zemlje Zapadnog Balkana. I Severna Makedonija i Albanija postigle su napredak u proteklim godinama i trebalo bi da ih ohrabrimo da nastave sa reformama, kako bismo ulogu EU u regionu učinili kredibilnom", rekao je Petriček.

Petriček je dodao da je Češka u kontaktu sa obe države (Severnom Makedonijom i Albanijom) koje treba da nastave sa reformama ali da su "istovremeno, u toku aktivnosti, sastanci sa partnerima u EU da im se objasni da su proces i politika proširenja ono što će doneti stabilnost i bezbednost regionu koji je već sada okružen zemljama članicama EU".

Na pitanje kako gleda na ideju o specijalnom partnerstvu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije, umesto punog članstva u Uniji Petriček je rekao da Češka smatra da mora da postoji kredibilna perspektiva ukoliko se nudi članstvo.

"Mi verujemo da je proces evrointegracija zasnovan na zaslugama, ali da mora da postoji jaka posvećenost sa evropske strane da omogući ulazak u Uniju čim države ispune sve uslove za članstvo", dodao je Petriček.

Upitan o uticaju Rusije u regionu Petriček je rekao da je važno da EU ostane kredibilan partner za države Zapadnog Balkana.

"Mi smo partner koji nema ambiciju da samo održi stabilnost u regionu, već i da obezbedi ekonomski i socijalni boljitak za građane regiona", rekao je češki ministar.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR