Zločin ili dobra reklama 1

Jedno od velikih pitanja koja su kružila po halama Beogradskog sajma (i šire) bilo je da li bi trebalo i koliko osuditi paljenje knjige ispred galerije Progres.

Sasvim se fino poklopilo, neposredno pred doba godine kada se najviše zanimamo za nove naslove morali smo da se bavimo i ovom temom. Slučajno? Možda jeste, možda nije.

Sam čin slanja u pepeo bogato opremljenih strana po kojima su se protegle kolumne o Beogradu verovatno je za osudu, ali za osudu su i odluke da svetlost dana ugledaju neke vrlo neadekvatne knjige. A o tome se ne priča dovoljno.

Dakle, u ovom pitanju (paliti/ne paliti; osuditi/ne osuditi) ne bih tražila političku pozadinu jer je isprana od preterane upotrebe, pre u tome vidim vešte prste marketinških magova. Zadatak: učiniti da se o nekoj knjizi toliko govori dok sajam i mediji gore od bestselera, ispunjen je 100 posto. Ako za must read ove sezone nije uspelo da se progura delo nekog od velikih živih i neživih pisaca, zbornik tekstova o srpskoj prestonici jeste.

Naš autor (renomiran u drugim oblastima, istina) osvojio je punu pažnju publike, mada je ostao bez jednog primerka. U doba kad je dobra priča osnovno sredstvo za skretanje pažnje, dobili smo priču s okvirom koja se nije skidala sa ekrana i koja je bar u nekom delu svojom dramatičnom ovojnicom, progutala sajamski uspeh, ili potvrdu naše uvek upitne kulture čitanja.

Da li emitujem zavist? Pa, rekla bih da gospodinu Vesiću tiho zavidim. To valjda nije zločin. Možda mu je ghost writer napravio dobar posao, ili je uspeo on sam, ali mu je savetnik za pi-ar odradio vrhunski.

Toliko o tome.

Što se samog sajma tiče, bez obzira na kritike, mislim da se dobro drži. Čak ni to što su halama jurile ekskurzije i što su opet u fokusu bile zvezde neliterarnog već lakog kriminalnog bekgraunda, bar meni nije pokvarilo utisak. Mnogo knjiga, dragi ljudi, mudre preporuke i lektire dovoljno za celu godinu.

Nova poznanstva uspostavljena, stara produbljena. Da je muzika bila umerenija, bilo bi još bolje. Svakako, „nacistički“ performans nije narušio dane knjige, iako je pretio da ih baci u zasenak. I priroda je učestvovala: sunce je atmosferu dodatno ulepšavalo, a reka je nezainteresovano jurila i upotpunjavala sliku oktobarskog šoping festivala. Ako pročitamo bar petinu kupljenog, pritom dobro odabranog, možda ćemo se opametiti… I stvari će krenuti kuda treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari