');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

SKANDALOZNA ZLOUPOTREBA Svinjske kuge nema 10 godina, a naručuju vakcine! 15 MILIONA EVRA ZAVRŠILO U PRIVATNIM DŽEPOVIMA

U poslednjih deset godina Srbija je izdvojila 70 miliona evra za vakcinu protiv klasične svinjske kuge, a od tog iznosa bar 15 miliona evra je završilo u nečijim džepovima jer su pojedinci u Ministarstvu poljoprivrede naručivali znatno veće doze od broja evidentiranih svinja, saznaje "Blic".

svinje Foto: Profimedia
svinje

To indirektno proističe iz analize koja je rađena kako bi se pokazala opravdanost ukidanja vakcinacije protiv ove bolesti, koja se godinama unazad primenjuje na srpske svinje, iako od 2010. godine nije zabeležen nijedan slučaj. Umesto da se vakcina zato ukine, godinama unazad se uvećavana količina kupljenih doza u odnosu na broj registrovanih svinja, i to od 200.000 do 600.000. Postoje indicije i da su i cene vakcina naduvavane, što je posebno vidljivo 2015. godine, kada je izdvojeno 153 miliona dinara, dvostruko više nego 2014. iako je stočni fond bio isti. U to vreme ministarstvo je vodila Snežana Bogosavljević Bošković, čiji kabinet, i pored upozorenja stručnjaka da je potrebno zaustaviti vakcinaciju, nije se libio da enormno uveća budžet za njih. Umesto da to uvaži, broj doza i novac koji se za njih izdvaja drastično se uvećava 2015. godine, pa postoje sumnje da su prevladali lični nad državnim interesima. Pored te štete, nemerljiva je i ona koja je napravljena srpskim paorima koji zbog vakcinacije, nisu mogli meso da izvoze u EU. To je uslovilo pada broja svinja, kojih je po podacima RZS 2011. godine bilo 3,28 miliona, a na kraju 2018. godine samo 2,78 miliona.

 Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 tvrdi da postoje indicije da je bilo nenamenskog trošenja para za vakcine još od 2010. godine i da nadležni organi treba sve da preispitaju.

Pročitajte još

- Od 2010. godine nije zabeležen nijedan slučaj klasične svinjske kuge u Srbiji, ali vakcinacija protiv ove bolesti traje i danas. To je Srbiju koštalo 70 miliona evra, ali bi taj iznos bio manji bar za 15 miliona da nije bilo zloupotreba oko uvećanja broja doza i naduvavanja njihovih cena. U nekim godinama naručivano je čak 3,6 miliona doza iako je broj evidentiranih svinja bio manji od tri miliona, pa se opravdano sumnja da je državni novac završio u nečijim privatnim džepovima. U čijim, to je još neizvesno, ali ono što je izvesno i što je pokazala analiza radne grupe za ukidanje vakcina, koju je formirao ministar Nedimović, to je da bi državu mnogo manje koštalo i uništavanje svinjskog fonda ako bi se pojavila klasična svinjska kuga nego vakcinisanje - navodi naš sagovornik.

On dodaje da je cela aktivnost oko ukidanja vakcinacije naišla ne otpore kako od pojedinaca u Ministarstvu poljoprivrede, tako i onih koji proizvode ili uvoze vakcinu.

- Reč je o jednom izuzetno moćnom lobiju koji se infiltrirao i u Ministarstvo poljoprivrede i zbog čijih interesa je bilo potrebno ministru Nedimoviću dve godine da ukine vakcinaciju. Da bi se ta mera sprovela, mnogi kadrovi koji su u ovoj oblasti godinama vedrili i oblačili, morali su da se sklone. Za neke od njih postoje indicije da su imali veliku korist na štetu države - kaže naš izvor.

Slično mišljenje ima i Branislav Gulan, član Nacionalnog društva ekonomista Srbije.

Svinje
Foto: Profimedia / RAS Srbija
Svinje

- Država je bacala pare za vakcine i istovremeno gubila što takvo meso nije moglo da se izvozi u EU. Korist od ove mere imao je samo izuzetno jak lobi koji proizvodi ili uvozi ovu vakcinu, u čijim džepovima se godišnje slivalo, po mojim procenama, oko 25 miliona dolara. Oni su i diktirali sve, pa čak i da broj doza bude značajno veći od evidentiranih svinja. Pojedninci su se enormno obogatili, a Srbija je zbog te mere broj svinja svela na nivo iz 1955. godine, odnosno 2,7 miliona - navodi Gulan.

Ministarstvo: Zaštita je važna

Iz Ministarstva poljoprivrede uopštenim odgovorom nisu zvanično ni potvrdili ni demantovali saznaja “Blica”.

- Zaštitna vakcinacija protiv klasične kuge svinja je jedna od mera za sprečavanje pojave, širenja, suzbijanja i iskorenjivanja ove bolesti i siguran način njene kontrole i nikako se ne mogu procenjivati negativni efekti zbog njene primene. Dobar imunološki status svinja koji se postiže vakcinacijom preduslov je za njeno ukidanje i dobijanja statusa zemlje slobodne od ove bolesti, što je i naš cilj - navodi iz Ministarstva poljoprivrede.