Popodnevnoj školskoj smeni u Velikom Mokrom Lugu „sleduje“ smrzavanje: Grejanje radi samo dok je domar tu

B. Borisavljević

08. 11. 2019. u 14:29

U OŠ "Vladislav Petković Dis" u Velikom Mokrom Lugu kraj popodnevne nastave dočekuju u hladnim učionicama. Nema ko da isključi sistem posle 15.30 - ističu u školi. Ministarstvo: Uskladiti radno vreme zaposlenih

Поподневној школској смени у Великом Мокром Лугу „следује“ смрзавање: Грејање ради само док је домар ту

Osmoletka u Velikom Mokrom Lugu / Foto A. Stanković

ĐACI OŠ "Vladislav Petković Dis" u Velikom Mokrom Lugu koji idu po podne u školu kraj nastave dočekaju u hladnim učionicama! Razlog za to je što škola ima jednog domara, čije je radno vreme do 15.30! U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kažu da škola može da reši problem preraspodelom radnog vremena domara.

Kako nam je ispričala majka S. P., čije dvoje dece ide u drugi odnosno četvrti razred, roditelji su bili neprijatno iznenađeni kada im je na početku godine rečeno da u učionicima neće biti grejanja tokom celog dana.

- Kada idu po podne u školu, časovi im traju do 17.40, a grejanja u učionici ima do 15.30 - kaže S. P. - Posle nastave deca imaju trening odbojke, pa je sala u kojoj vežbaju potpuno hladna. Obraćali smo se upravi škole, gde su nam rekli da im ne dozvoljavaju da zaposle još jednog domara. Zima tek dolazi, učionice će biti još hladnije, tako da će se deca smrzavati, a u školi ništa ne preduzimaju da reše problem.

Odgovor na pitanje: "Zašto deca sede dva sata u hladnim učionicama i treniraju u nezagrejanoj sali?" nismo dobili od direktorke škole. Rečeno nam je da je ona na godišnjem odmoru i da pozovemo sledeće nedelje. Pedagog i sekretar škole su nam u telefonskom razgovoru potvrdili da se učionice greju do pola četiri, jer je do tada "radno vreme domara, pa nema ko da isključi grejanje kada se završi nastava". Takođe, kažu i da su se obraćali Ministarstvu prosvete i da nisu dobili odgovor. Nadležni pak kažu da su primili dopis i da je škola ta koja treba da reši problem, kako deca ne bi sedela u hladnim učionicama.


LETI KRAĆE, ZIMI DUŽE

PRAVILNIKOM o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove, koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja, određeno je da škola ima pravo na angažovanje 100 odsto norme domara, odnosna majstora održavanja - navode u Ministarstvu. - Škola može da reši problem grejanja preraspodelom radnog vremena na ovim poslovima, tako da u vreme grejne sezone domar radi duže, a da u letnjem periodu ima skraćeno radno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Golub

08.11.2019. 15:43

Treba odmah smeniti direktora škole , jer to je samo njegova odgovornost . To pitanje je trebao direktor da reši još u julu kad se vrše remonti grejanja , a ne sad pred sneg. Verujem da će naći hiljadu opravdanja kao i svi ostali , da je neko od nastavnika ili domar pogrešio , već bi visili .

buki

08.11.2019. 17:48

Direktorka verovatno moze nekim ukazom da prisili domara na duze radno vreme za 28.000 dinara plate, ali ne moze da spreči čoveka da se razboli i tako ostavi obe smene bez grejanja. Znajuci to, pokusala je da ministarstvo odobri jos jednog domara, sto nije uspela zbog stednje i "oskudacije" koju propagira ministar, pa joj ostaje jedino da sama loži vatru kako je roditelji ne bi osudjivali.