Carska povorka u Tokiju: Hiljade Japanaca klicale novom caru

Car Naruhito i carica Masako, bivša diplomatkinja obrazovana na Harvardu, mahali su iz otvorene limunzine (EPA)

Japanski car Naruhito i carica Masako provozali su se centrom Tokija u svečanoj povorci kako bi obilježili ovogodišnje ustoličenje dok im je okupljeno mnoštvo mahalo nacionalnim zastavama i mobilnim telefonima snimalo carski par. 

Car Naruhito (59), naslijedio je prijestolje u maju pošto je njegov otac Akihito postao prvi monarh koji je abdicirao u dvije decenije, prenosi Hina. 

Povorka se trebala održati 22. oktobra kada je car službeno ustoličen pred zvaničnicima iz oko 190 zemalja, ali je odgođena zbog tajfuna. 

Car Naruhito i carica Masako, bivša diplomatkinja obrazovana na Harvardu, mahali su iz otvorene limunzine Toyota Century, koja se prolazila ulicama.

Stali u red u subotu

Deseci hiljada ljudi iz raznih krajeva zemlje okupili su se duž ceste duge 4,6 kilometra kako bi vidjeli carski par. Neki su stali u red već u subotu kako bi si osigurali dobar pogled.

“Želim svjedočiti ovom historijskom trenutku i svojim očima vidjeti osmijeh cara i carice, zato sam htio stajati ispred”, rekao je Hiyori Okazaki, koji je čekao u redu od subote navečer ispred Carske palače. “Nisam mogao dočekati, pa sam došao već sinoć”, dodao je.

Dok je svirala svečana muzika, povorka duga 400 metara u kojoj je 46 automobila, među kojima i automobili s prijestolonasljednikom Akishinom, prijestolonasljednicom Kiko i premijerom Shinzom Abeom, polako se kretala ulicama. 

Za sigurnost povorke brinulo je 26.000 policajaca.

Izvor: Agencije