Kako je država pre 20 godina opstruirala Danas? 1Foto: ON

Žiro- račun našeg lista danima bio blokiran zbog navodno neisplaćene sudske kazne, donete po prekršajnoj prijavi građanina Vojislava Šešelja.

Danas je bio izložen brojnim i raznovrsnim pritiscima u vreme režima Slobodana Miloševića, a novembra 1999. godine država je ugrozila finansijsko poslovanje Dan grafa.

“Blokiran je žiro-račun našeg preduzeća, zbog navodno neisplaćene kazne koju nam je sud odredio nakon prekršajne prijave građanina dr Vojislava Šešelja, a po famoznom Zakonu o informisanju”, obnarodovano je na naslovnoj strani jedne od retkih dnevnih novina van uređivačkog domašaja tadašnje vlasti.

Uz detaljno objašnjenje, očigledno, namernog previda, na štetu oglobljenog.

“Gotovo da ne vredi ponavljati da je naša firma tu kaznu uz teškoće, ali uredno i na vreme platila. To zna čitava naša, pa i svetska javnost. Jedino izgleda nije znao korisnik računa 40802-840-016-5007 koji naplaćuje “novčane kazne za prekršaje i troškove kazne prekršajnog postupka” na koji je još 27. prošlog meseca leglo naših 280.000 dinara. Nije to znao ni referent u SSP koji nam je ujutro uredno uručio izvode, ali bez ikakvog obaveštenja da je kazna počela još jednom da nam se skida sa računa…”, pisao je Danas, izražavajući sumnju u dobijeno objašnjenje da je posredi obična administrativna greška i uveravanje starešine Prekršajnog suda da će brzo biti otklonjena.

“Jer lako možemo da se nađemo u lavirintu administrativnih grešaka i da se “duplikat kazne” još dugo ne vrati na naš račun, a to bi već dovelo u pitanje sudbinu ovog lista. I juče je bilo vremena da se “greška” otkloni. Ako se to ne desi danas, imaćemo samo još jedan dokaz da ne živimo u uređenoj državi već u Šervudskoj šumi. I da je greška dupliranja – strategija iznurivanja”, bilo je jasno potpisanoj Redakciji Danasa, jer je račun danima ostao u blokadi a štamparija, zaposleni, honorarci… morali da sačekaju na isplatu zarađenog novca.

Dvadeset godina posle, Danas je trn u oku i režimu Aleksandra Vučića, zbog čega trpi različite opstrukcije i pritiske. Otvorene ili indirektne, kao u slučaju prikupljanja potpisa radnika fabrike „Milan Blagojević“ za podnošenje krivične prijave protiv našeg lista, zbog načina izveštavanja o događajima povodom smrti radnika Milomira Milivojevića.

“Samo pokušavaju da vas zastraše. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi pokrenuli postupak. Vi nijednog radnika niste pomenuli po imenu, već ste izveštavali šta se događalo”, rekao nam je otac poginulog Milovan Milivojević, kojeg su kolege, složene u špalir ispred ivanjičkog suda, izvređale u znak podrške kontroverznom direktoru Radošu Milovanoviću i još dvojici optuženih za tragediju iz jula 2017. godine.

“Traže im da daju i po 4.000 dinara uz potpis, za sudske takse. Ne znam odakle će radnici da nađu te pare? A lažu ih da će im nakon procesa dati po 50.000 dinara“, dopunio je svoju izjavu nesrećni roditelj, a njegove navode je svojim saopštenjem potvrdila i Stranka slobode i pravde.

O. Nikolić

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari