Postavljena božićna jelka u Rokfeler centru u NJujorku (VIDEO)

Tanjug

10. 11. 2019. u 23:07

Norveška smreka od 23,5 metra koja je kupljena kao mladica pre 60 godina postavljena je juče u Rokfeler centru u Njujorku kao najava predstojećih božićnih praznika

Постављена божићна јелка у Рокфелер центру у Њујорку (ВИДЕО)

AP Photo/Craig Ruttle

Norveška smreka od 23,5 metra koja je kupljena kao mladica pre 60 godina postavljena je juče u Rokfeler centru u Njujorku kao najava predstojećih božićnih praznika.

Kerol Šulc je sadnicu kupila 1959. godine i držala je na stolu. Posadila ju je u svoje dvorište posle božićne sezone i posmatrala kako raste, prenosi AP.

Šulc i njen pratilac Ričard O''Donel su 2010. godine otišli na veb sajt Rockefeler Centra i "kandidovali" drvo. Pre nekoliko meseci saznali su da je baš njihova smreka izabrana za najčuveniju božićnu jelku na svetu.

Drvo je u četvrtak posečeno i dizalicom utovareno na kamion.

Ceremonija paljenja ukrasnih lampica biće održana 4. decembra.

Prošlogodišnja jelka, takođe norveška smreka, bila je visoka 23 metra i teška 17 tona.

Pročitajte još: Jelka 11 miliona $

Prva Rokfelerova jelka postavljena je 1931. godine, tokom izgradnje Centra, kada su radnici sakupili novac i kupili jelku visoku šest metara koju su zatim ukrasili.

Dve godine kasnije Rokfeler Centar je odlučio da to postane tradicija i održao prvo zvanično paljenje lampica 1933. godine.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Vista

11.11.2019. 10:53

@Tijana - Na žalost da posluži da stimuliše kupce da potroše jos novca povodom bozicne kupovine. Izlazak iz ugovora o klimatskim promenama ne znaci da sada moze da se sece drvece iako gori na zapadnoj obali.