Vratiti se izvornom Dejtonu

S. M.

11. 11. 2019. u 08:12

U Banjaluci održana sednica Senata, savetodavnog tela najviših institucija RS

Вратити се изворном Дејтону

Senat RS Foto RTRS

SENAT Republike Srpske zaključio je u nedelju na sednici da je potreban povratak izvornom "Dejtonu", uz očuvanje srpskog jedinstva po najvažnijim nacionalnim pitanjima. Zaključeno je da je potrebno analizirati trenutno stanje, i učiniti sve što je realno moguće da se RS vrati sve ono što joj je pripalo tokom pregovora u Dejtonu, u skladu s ustavnim okvirima.

- Institucije Srpske na sve načine, koristeći sva raspoloživa politička i pravna sredstva, treba da spreče bilo kakvu dalju neustavnu transformaciju BiH - izjavila je predsednica Srpske Željka Cvijanović, nakon sednice Senata, kojoj je predsedavala.

Ona je istakla da Senat predlaže da institucije Srpske, prevashodno Narodna skupština, Vlada, Ustavni sud, ANURS i sve organizacije od javnog interesa da se aktivno uključe u proces analize ustavne strukture BiH i efekata neustavne transformacije prenesenih nadležnosti.

Cvijanovićeva je naglasila da Senat poziva političke faktore iz RS da iskažu jedinstvo svaki put kad se raspravlja ili kada je na dnevnom redu pitanje koje je strateški važno za Srpsku, jer se bavi pitanjem njenog položaja, nadležnosti ili statusa.

Ona kaže i da nije imala razgovore s predstavnicima opozicije, ali da su ona i Milorad Dodik, srpski član PBiH, na jednom sastanku tokom posete Srbiji s njima razgovarali o tome, i da se opozicioni predstavnici nisu hteli odreći svojih pozicija u Sarajevu.

- Da li će biti otvoreni da razgovaraju, ja to ne znam, ali imamo poziv Senata na jedinstvo oko tih stvari - rekla je Cvijanovićeva.

Sednici Senata prisustvovali su i srpski član PBiH Milorad Dodik, predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović i predsedavajuća Veća naroda RS Nada Tešanović.

Senat RS je savetodavno telo najviših institucija Srpske, a prema Ustavu Srpske ima do 55 članova koje imenuje predsednik Republike. Za članove Senata imenuju se istaknute ličnosti iz javnog, naučnog i kulturnog života.

POSEBNA SEDNICA

U BANjALUCI će u ponedeljak biti održana posebna sednica Narodne skupštine RS na kojoj će se razmatrati sve nadležnosti prenesene sa Republike Srpske na nivo BiH i da se pronađe način da se one vrate i da se spreči svaki dalji prenos nadležnosti. Sednica je zakazana zbog deklaracije SDA, gde se poziva na unitarnu BiH bez entiteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

milijan

11.11.2019. 08:55

Koja ste vi sramota? To nam je kao nabitniji problem? Samo da uzmete pare, nista vas drugo ne isteresuje.

Анти Антифа

11.11.2019. 09:15

што пре прогласити уједињење са Србијом