Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Parizu prisustvuje večeri koju priređuje francuski predsednik i domaćin Drugog Pariskog foruma o miru Emanuel Makron, preneo je B92.

Vučić tako počinje trodnevnu posetu zvaničnom Parizu, u svetlu novih okolnosti i na evropskoj i na regionalnoj političkoj sceni.

Francuski predsednik je ovih dana formulisao svoju strategiju redefinisanja Evropske unije, kojoj su potrebni „novi modaliteti“, a istovremeno su, ovog vikenda u Ohridu, postavljeni osnovi za realizovanje „malog Šengena“, inicijative srpskog predsednika za čvršće povezivanje i jaču saradnju šest ekonomija Zapadnog Balkana, koji teži članstvu u EU.

Vučić će o tome sutra razgovarati sa francuskim predsednikom Makronom, prilikom tet-a-tet susreta na marginama Drugog Pariskog foruma o miru.

Kada je reč o odnosu EU prema proširenju, Vučić od Makrona očekuje odgovor na pitanje kakva je budućnost regiona.

„Želim da čujem od njega tet-a-tet šta misli i onda možemo da pravimo neke planove za budućnost“, rekao je predsednik Srbije.

„Njegove ideje ne bih potcenjivao i nipodaštavao, kao što drugi rade“, kaže Vučić.

Od Makrona, kako je najavio, očekuje podršku za „mali Šengen“.

„Želim da razgovaramo i o ovoj inicijativi. Tražiću od njega i moliću za podršku, jer ako to budemo imali, stvorićemo potpuno nove uslove i to bi nam bio jedan od izvora ubrzanog rasta u narednim godinama. Ako dobijemo tu vrstu podrške, neće biti lako da se sve ovo sruši“, rekao je Vučić.

On smatra i da će bez podrške Pariza biti teško dobiti podršku Evrope.

„Možda nam nikad nisu bili važniji razgovori s Makronom“, rekao je Vučić.

Mimo susreta sa Makronom, programom posete srpskog predsednika planirano je da učestvuje u razgovoru o 75 godina Organizacije Ujedinjenih nacija, kao i na panelu „Mišljenja mladih o multilateralizmu“, tokom 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska.

Učesnicima 40. zasedanja Generalne konferencije Uneska, predsednik Vučić će se obratiti poslednjeg dana posete, kada će imati susret sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule, najavila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Komentara

  1. Denisovic Ivan
    11. novembra 2019. 17:48

    Bojim se da je ovoj osobi potrebniji razgovor sa sturcnim licem. Ova osoba vec 3 decenije predstavlja opasnost po okolinu. Dovela je do termonuklearnog bombarodvanja Srbije a danas ujedinjuje SFRJ, manje-vise. Porazavajuce. Mozda svima nama treba lekarski nadzor jer OVOG dopustamo.

  2. Bobby
    12. novembra 2019. 10:01

    Он би стално о нечему да разговара, а човек им лепо поручио, до завршетка реформи у ЕУ, о уласку нема говора. 'А када ће то бити, не зна се. У међувремену можете да разговарате до миле воље.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.