Dead Lake festival horora i vina od 14. do 16. novembra na Paliću 1Foto: Promo

Peto izdanje Dead Lake festivala horora i vina održaće se od 14. do 16. novembra u bioskopu Abazija na Palićkom jezeru.

Tokom trodnevnog festivala koji se odvija pod sloganom „U zemlji horora i vina“ ljubiteljima žanra biće predstavljena raznovrsna selekcija istaknutih  dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja.

Poseban kuriozitet ove godine je premijera filma „Deathcember“, uzbudljivog omnibusa od 24 priče sa najrazličitijim idejama, stilovima i narativnim formatima koje se bave mračnom stranom novogodišnje praznične sezone.

Među rediteljima koji dolaze iz različitih zemalja su i autori iz Srbije Lazar Bodroža (Ederlezi Rising) i Milan Todorović (Zona mrtvih, Mamula). Oni će zajedno sa glumicama Nabi Tang, Tamarom Radovanović i Helenom Babić, koje igraju u domaćem segmentu filma, predstaviti ovo jedinstveno ostvarenje. U razgovoru će učestovati i Džulijan Ričards, autor segmenta „Bad Santa“, koji je i gost ovogodišnjeg Dead Lake festivala.

Na Dead Lake festivalu biće prikazan i jedan film za koji je potrebno potpisati pristanak kako bi se ušlo na projekciju. Reč je o hororu „Antrum: The Dealiest Film Ever Made“ koji se smatra ukletim i veoma mali broj ljudi koji ga je video i preživeo, tvrdi da ovo zaista nije običan film, kao i da su se tokom projekcije dešavale „čudne stvari“. Prema legendi, film je snimljen 70-ih u Kaliforniji, a jedinu javnu projekciju imao je 1988. godine u Budimpešti gde se projekcija završila tragedijom. Veruje se da je zauvek uništen, ali kopiju filma pronašli su 2014. godine Michael Laicini i David Amito, obožavaoci underground filma. Oni su odlučili da ga ponovo dovedu u svet, snimivši 15-minutni dokumentarac koji prati film.

Festivalska publika imaće priliku da pogleda i novo ostvarenje čuvenog nemačkog reditelja, scenariste i glumca turskog porekla, Fatiha Akina „Zlatna rukavica“ (The Golden Glove), horor o serijskom ubici koji seje strah među stanovnicima Hamburga početkom sedamdesetih godina prošlog veka.

U programu se izdvaja i crna komedija „Prokletstvo Valburge“ (The Curse of Valburga) u režiji Tomaža Gorkiča, autora čuvenog horora „Idila“, proglašenog za najradikalniji slovenački film. U novom filmu on se vraća nekorektnoj crnoj komediji u duhu sočnih slasher klasika iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

Na velikom platnu biće prikazan i film „Lov“ (Prey) reditelja Frenka Kalfoua o avanturi milenijalca Tobija koji posle gubitka voljene osobe počinje problematično da se ponaša, a festival počinje sa satiričnom zombi komedijom reditelja i scenariste Predraga Ličine „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“, dobitniku pet „Zlatnih arena“ na Filmskom festivalu u Puli (ženska uloga, scenografija, kostim, maska, režija).

Selektor festivala Milan Todorović u program je uvrstio i višestruko nagrađivani kratki film „Mališan“ u režiji Danila Bećkovića, po scenariju Dimitrija Vojnova, zatim „Videćeš večeras“, kratkometražno ostvarenje Miomira Miloševića (autor uspešnog filma Otvorena) i „Poslednji putnik“ u režiji Janka Đurića, kratki naučno-fantastični film o devojci koja se bori za opstanak u opustošenom gradu punom kanibala.

Festival prati i muzički program. Tako će u petak, 15.11. nastupiti jedan od najenergičnijih bendova u Srbiji, pančevački ISKAZ, prepoznatljiv po socijalno i psihološki angažovanim tekstovima i muzičkom stilu koji je fuzija hip hopa, fanka, hard roka i sličnih pravaca koji pojačavaju poruke o buntu i pozivu na buđenje.

Dead Lake Horror&Wine Festival se održava od 2015. godine u renoviranom bioskopu Abazija iz 1925. godine na Palićkom jezeru nadomak Subotice. Pored izuzetnih žanrovskih filmova, ovaj festival je i prilika da se uživa i u najkvalitetnijim vinima iz vinarije „Podrum Tošići“ koji je tradicionalni partner festivala.

Festival organizuje producentska kuća Art&Popcorn uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i grada Subotice.

Program i satnica festivala:

Četvrtak, 14.11.

19.00 POSLEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ

Gosti: producent filma Miroslav Mogorović i masker Miroslav Lakobrija

20.30 VIDEĆEŠ VEČERAS

Gost: reditelj filma Momir Milošević

21.00 THE CURSE OF VALBURGA

Gosti: reditelj filma Tomaž Gorkić i producent Nejc Sae

23.00 ANTRUM: THE DEADLIEST FILM EVER MADE

*Za ovaj film neophodno je potpisati pristanak kako bi se ušlo na projekciju!

Petak, 15.11.

17.00 PREY (LOV)

režija: Franck Khalfoun

19.00 THE GOLDEN GLOVE (ZLATNA RUKAVICA)

režija: Fatih Akin

21.15 REBORN

Gost: reditelj Džulijan Ričards

23.00 KONCERT – ISKAZ

Nastup jednog od najenergičnijih bendova u Srbiji. Bend iz Pančeva je poznat publici po svom jedinstvenom muzičkom i vizuelnom izrazu.

Subota, 16.11.

18.00 DARKLANDS

Gost: Džulijan Ričards

19.30 Kratki filmovi

MALIŠAN

Gost: Danilo Bećković, reditelj filma

POSLEDNJI PUTNIK

uloge: Sloboda Mićalović, Goran Šušljik, Jovana Milovanović, režija: Janko Đurić

Gosti festivala biće autori filma – studenti druge godine FTV produkcije na FDU.

20.00 DEATHCEMBER

Gosti: reditelji Džulijan Ričards, Milan Todorović i Lazar Bodroža, glumice Nabi Tang, Tamara Radovanović i Helena Babić

23.00 ŽURKA – DJ Tamara

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari