Путин и Меркелова разговарали о Украјини и Блиском истоку

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел
Руски председник Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел одржали су телефонски разговор током којег су се дотакли теме Украјине и ситуације на Блиском истоку.

Решавање украјинске кризе и гасни транзит

Лидери двеју држава разматрали су украјинско питање у контексту потписивања „Штајнмајерове формуле“, повлачењу снага на „пробним“ подручјима села Станица Луганска и Золотоје и почетку овог процеса у близини села Петровскоје.

Како је саопштила прес-служба Кремља, две стране су истакле значај поштовања Минских споразума и других договора усмерених на решавање ситуације.

Путин и Меркелова такође су се договорили да координирају напоре Москве и Берлина у оквиру „Нормандијске четворке“.

Осим тога, председник Русије и немачка канцеларка разговарали су о преговорима о условима транзита гаса преко украјинске територије.

Либија и Сирија

Разговарајући о проблемима Блиског истока, лидери су се заложили за што скорији прекид борбених дејстава у Либији без предуслова.

„Председник Русије позитивно је оценио посредничке напоре Немачке усмерене на наставак међулибијског дијалога и активније укључивање међународне заједнице у потрагу за мирним решењем проблема“, наводи се у саопштењу Кремља.

Говорећи о ситуацији у Сирији, Путин и Меркелова су нагласили значај решавања хуманитарних проблема, укључујући обезбеђивање повратка избеглица.

Председник Русије и немачка канцеларка такође су се договорили да наставе контакте на различитим нивоима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала