Novi terenac stiže iz Koreje: Pomeranje sedišta u osam pravaca i druge inovacije koranda četvrte generacije

P. Živković

11. 11. 2019. u 23:07

Osnovne karakteristike koje izdvajaju novi "korando" ogledaju se u modernoj formi i visokoj funkcionalnosti

Нови теренац стиже из Кореје: Померање седишта у осам праваца и друге иновације коранда четврте генерације

Foto Promo

VEĆ 60 godina južnokorejska kompanija "Šang jong" proizvodi terenska vozila sa pogonom na svim točkovima. Svakako, nama najpoznatiji model , i najviše prodavan na našem tržištu je "korando".

Pročitajte još: Opel” cilja srpske privrednike: Stotine varijanti vozila za mala i srednja preduzeća (FOTO)

Sada je, početkom novembra, kada je startovala i prodaja, predstavljena potpuno nova četvrta generacija ovog modela. Novi "šang jong korando" je napravljen na osnovu "SIV - 2" dizajnerskog koncepta, koji je prvi put prikazan na Salonu automobila u Ženevi 2016 godine.

Pročitajte još: Golf “osmica” priča sa drugim kolima i ne treba mu ključ: Šta sve nudi novi model automobila omiljenog među Srbima (FOTO/VIDEO)

Zbog obilja pozitivnih reakcija južnokorejska kompanija ("Šang jong" u prevodu znači "Dva zmaja") se odlučila da i svoj popularni terenac uradi u tom dizajanerskom pravcu. Na ovaj način je nastavljena i modernizacija kompletne game koja predstavlja primer savremenog dizajna, najnovije tehnologije i najviših bezbednostnih standarda.
Osnovne karakteristike koje izdvajaju novi "korando" ogledaju se u modernoj formi i visokoj funkcionalnosti. Potpuno novi, savremeni i autentični eksterijer, karakterišu naglešeno oblikovane prednje, bočne i zadnje linije. Dimenizije su takođe poboljšane u odnosu na predhodni model. Dužina iznosi 4.450 mm, širina 1.870 mm i visina 1.620 mm, a duže međuosovinsko rastojanje 2.675 mm, omogućava povećanje komfora vožnje.

Kapacitet prtljažnika se kreće od 551 litar do čak 1.248 litara kada se obore nasloni zadnjih sedišta.

Enterijer predstavlja spoj ekskluzivnih materijala i savremenih tehnoloških rešenja, tako da je novi "korando" potpuno prilagođen potrebama vozača.
Tu su i tač skrin ekran od 9,0 inča "HD AVN",zatim, 10.25 kolorni "LCD cluster dual" ekran, koji uz navigaciju pruža obilje drugih infromacija. Vozačevo sedište sa lumbalnim podrškom može da se pomera u osam pravaca! Naravno, predviđena je i ventilacija kao i grejanje svih sedišta, ambijentalna rasveta sa promenljivim bojama. Tu su i obložena vrata sa ekskluzivnim materijalima,ali i "pametna vrata" prtljažnika za praktično otvaranje bez ruku. Prostrana unutrašnjost omogućava znatno više prostora za glavu i na zadnjim sedištima, u odnosu na konkurentske modele, ističu u ovoj kompaniji.

Dostupne su i funkcije poput "Apple CarPlay", "Google Android Auto",uz "Tom Tom" navigacioni sistem, koji se pojavljuje na glavnom ekranu i instrument tabli za povećanu bezbednost "pri raspodeli percepcije vozača", stoji između ostalog u saopštenju kompanije poslatog "Novostima".

Ugrađen je i bežični punjač za smartfone kao i sistem hitnih poziva, koji obezbeđuju kordinisanu povezanost uređaja radi bezbedne vožnje.

- Karakteristika na koju je stavljen poseban akcenat jeste visok nivo bezbednosti, koju obezveđuju brojni pasivni i aktivni sistemi. U novi "korando" integrisana je najmodernija bezbednosna tehnologija, sistemi kočenja u opasnim situacijama, "Emergency Braking System" (AEBS) dopunjen kamerom i radarom, upozorenje na nevoljno napuštanje kolovozne trake,("Lane Keep Assist"),sistem na upozorenje na kretanje vozila ispred, ("Vehicle Ahead Moving Alert"),zatim sistem koji upozorava na bezbedno rastojanje vozila,("Safe Distance"),upozorenja vozaču , ("Driver Alerts Intelligent"),adaptivni tempomat( "Adaptive Cruise Control") , automatsko korišćenje dugih svetala,("High Beam Assistance"),upozorenje na mrtav ugao ("Blind Spot detection"),naročito sjajaj sistem kada se isparkiravata upozorava na vozila koja dolaze ("Rear Cross Traffic Alert") sa automatskom aktivacijom kočnice ukoliko vozačeva reakcija izostane. Model je dopunjen sa više vazdušnih jastuka, uključujući vazdušni jastuk za kolena vozača. Bezbednost modela "korando" ocenjena je sa maksiomalnih pet zvezdica na "EURO NCAP" testu.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

DUŽINA:4.450 mm
ŠIRINA:1.870 mm
VISINA:1.620 mm
MEđUOSOVINSKO RASTOJANjE: 2.675 mm
PRTLjAŽNIK: 551/1.248 lit.
MOTORI
BENZINAC:1,5 TURBO GDI
SNAGA:163 KS
OBRTNI MOMENT:280 nm
DIZELAŠ:1,6 TURBO
SNAGA:136 KS
OBRTNI MOMENT:324

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije