Izložba u Domu Jevrema Grujića: Umetničko pomirenje dveju srpskih dinastija - Obrenovića i Karađorđevića

M. KRALj

12. 11. 2019. u 11:30

Izložbu dela naših najpoznatijih umetnika otvoriće Vladan Vukosavljević

Изложба у Дому Јеврема Грујића: Уметничко помирење двеју српских династија - Обреновића и Карађорђевића

MARIJA Karađorđević, slika Paje Jovanovića,Foto "Dom Jevrema Grujića"

POVODOM pet godina od otvaranja za javnost, u "Domu Jevrema Grujića" pripremili su umetničko "pomirenje" dveju srpskih, vekovima zavađenih dinastija - Obrenovića i Karađorđevića. Na izložbi "Srpski kraljevski portreti", koju će u ovoj beogradskoj istorijskoj kući (Svetogorska 17) i značajnom spomeniku otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, biće predstavljene krunisane glave iz obe loze moderne srpske, a potom i jugoslovenske kraljevine.

- Mi to ne bismo nazvali pomirenjem dinastija, jer se ova izložba, čiji je idejni tvorac Aleksandar Conić, jedan od osnivača "Doma Jevrema Grujića", ne bavi njihovom istorijskom i političkom ulogom, već ih samo ujedinjuje u umetnosti - kaže Ružica Opačić, koja je sa Lazarom Šećerovićem, drugim osnivačem ovog muzeja, autor izložbene postavke. - Postavka obuhvata period Prvog i Drugog srpskog ustanka, i započinje portretima Karađorđa i kneza Miloša, a završava se slikom na kojoj je Petar Drugi Karađorđević.



Reč je o izboru portreta predstavnika Obrenovića i Karađorđevića koje su radili najznačajniji slikari, savremenici ovih vladara, a čuvaju se u nekim od naših vodećih kulturnih institucija. Među njima, jedan od najlepših pripada upravo domaćinima, dragulj je zbirke "Doma Jevrema Grujića" - portret Natalije Obrenović koji je naslikao Steva Todorovića. Ova slika poznata je i kao srpska Mona Liza.

Članove kraljevskih kuća portretisali su i velikani poput Paje Jovanovića, Uroša Predića, Uroša Kneževića, Vlaha Bukovca, ali i mnogi drugi. Zanimljivost postavke koja se otvara večeras je to što će se na njoj naći i neka manje poznata i ređe izlagana dela. Takve su i karikature članova kraljevske porodice koje je radila Milena Pavlović Barili. Biće izložena i dela savremenog umetnika Aleksandra Leke Mladenovića, koji predstavlja članove dinastije Obrenovića u pank stilu.


Aleksandar Karađorđević, delo Uroša Predića,Foto "Dom Jevrema Grujića"

- Pored portreta, eksponati će biti i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi - upućuje nas Opačićeva, i otkriva da će posetioci na ovoj postavci i njenim stručnim vođenjima uspeti da saznaju i neke od "kraljevskih" pikanterija, poput toga koja je bila omiljena slika Kralja Petra Prvog Karađorđevića i u kojoj zgradi su se tajno sastajali knez Aleksandar Obrenović i Draga Mašin. Ili koje su bile poslednje reči kralja Milana upućene prognanoj supruzi kraljici Nataliji, kako se zaista prezivao knez Miloš i koja naša kraljica je bila prva žena sa vozačkom dozvolom.

Na stručnim vođenjima, koja će biti organizovana na svakih sat vremena u danima kada muzej radi (četvrtkom i petkom od 15 do 20 časova i subotom i nedeljom od 11 do 16 časova), uz Opačićevu i Šećerovića, publiku će upućivati i kustosi Nevena Ostojić i Jasmina Vučićević.


NATALIJA Obrenović, rad Steve Todorovića,Foto "Dom Jevrema Grujića"

SARADNjA SA MUZEJIMA I GALERIJAMA

DA bi realizovali ovu izložbu, u "Domu Jevrema Grujića" su sarađivali sa muzejima i galerijama širom Srbije. A to su Narodni muzej, Istorijski muzej Srbije, Galerija Matice srpske, Muzej grada Beograda, Narodni muzej iz Pančeva, Galerija Milene Pavlović Barili i Muzej Rudničko-takovskog kraja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije