≫ 

Crveni alarm na Jadranu, Dubrovnik izdao posebno upozorenje: Hrvati strahuju od potopa

Zbog velike količine padavine očekuju se i poplave

  • 1

Jadran je danas pod crvenim upozorenjem Meteoalarma. Dubrovačke vlasti izdale su posebno upozorenje za građane, a već od jutra neke istarske rive su pod vodom, iako je za Istru na snazi "samo" narandžasti alarm.

DHMZ je objavio da će izraženijih pljuskova i obilnih padavina biti na Jadranu i predelima uz njega, a najmanje će kiše biti na krajnjem istoku zemlje. Vetar većinom slab, na istoku umeren jugoistočni. Na Jadranu će umereno i jak jugo jačati pa će od sredine dana mestimično biti olujno, na jugu moguće i s orkanskim udarima. Podno Velebita će prolazno duvato bura. Najviša temperatura vazduha u unutrašnjosti između 9 i 14, a na Jadranu i krajnjem istoku zemlje od 14 do 19 °C.

Opasnost u Dubrovniku, izmeren udar juga od čak 143 km/h

Državni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za dubrovačko područje za danas. Navedeno upozorenje odnosi se na mogućnosti oštećenja konstrukcija, rizik od povreda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana i letećih krhotina.

Takođe zbog velikih količina padavina koje se predviđaju postoji mogućnost poplava. Iz svega gore navedenog sve službe Grada Dubrovnika stavljene su u stanje pripravnosti.

Dubrovački dnevnik objavio je kako je u Dubrovniku, na stanici Petka, izmeren udar juga od čak 143 km/h.

Očekuju se velike padavine u Istri

Kako je objavio Istramet, već jutros je na području Istre izražena plima, a na pulskom području palo je 46 mm kiše. Sudeći prema fotografijama, more se već izlilo u Vrsaru, u Rovinju fali tek koji milimetar.

Od ponoći do 11 sati najviše kiše palo je u Vodnjanu, Marčani i Puli, obilnijih 36 mm. U Labinu je zabeleženo 31 mm, Žminju 28 mm, a u Rovinju 20 mm. U poslednja 24 sata najviše kiše palo je u Puli (Stancija Peličeti), čak 46 mm.

Osim obilne kiše, jutros je plima na području Istre vrlo izražena i to uprkos buri koja na Labinštini duva do 15 m/s (54 km/h). Zbog vode na kolovozu Antenalom se kretalo otežano, dok prema izveštaju HAK-a bura na auto-putu A6 ograničava saobraćaj, piše Istramet.

U nastavku dana promena vremena dodatno će se intenzivirati, a buru će zameniti jugo. DHMZ je putem Meteoalarma za Kvarner i Kvarnerić izdao najjači crveni stepen upozorenja koji se odnosi na udare juga koji mogu dostizati čak 120 km/h.

Za ostatak područja na snazi je narandžasti stepen upozorenja, a jugo čak i na moru zapadne Istre može dostizati 110 km/h. Narandžasti stepen upozorenja izdat je i zbog obilne kiše. Prema prognozi DHMZ-a u nastavku dana širom Istre, Kvarnera i Gorskog kotara može pasti čak 50-70 mm u kratkom vremenskom roku.

Video: Po Dubrovniku već dva dana tuče jugo

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA