Miris u domu koji će vas opustiti i popraviti vam raspoloženje: Eteričnim uljima osvežite životni prostor

B. J.

12. 11. 2019. u 18:20

Sipajte ih u raspršivač difuzer, bilo da je ultrazvučni, klasični i sa posudicom i svećom, ili mirisni sa štapićima

Мирис у дому који ће вас опустити и поправити вам расположење: Eтеричним уљима освежите животни простор

Depositphotos

"NEKA vazduh zamiriše, miriše da me inspiriše", priželjkivao je u svom stihu Zdravko Čolić, pesmom "Ajde, ajde Jasmina". Zaista, miris vazduha može da nas opusti, umiri, podstakne na nova dela, napuni energijom, popravi nam raspoloženje, čak i zavede - sve zavisi od njegove note. Od svih čula, kod čoveka je najizoštrenije i najosetljivije upravo ono za miris, pa što mu ne bismo malo podišli, i obojili vazduh željenim notama?

U tome će nam pomoći esencijalna (ili eterična) ulja, koja se već dugo ne koriste samo za masažu, već imaju širu primenu. Nećemo govoriti o tome kakve sve blagodeti po zdravlje pružaju, već o mogućnostima njihovog "upliva" u naš životni prostor. Najbolje je da esencijalna ulja sipate u uobičajeni raspršivač difuzer, bilo da je ultrazvučni, klasični i sa posudicom i svećom, ili mirisni sa štapićima. Ovi prvi mogu biti metalni, drveni, od terakote, plastike ili keramike, dok su drugi mahom od stakla, u vidu boce sa uskim grlom. Ulja se u oba slučaja koriste na isti način - mešaju se sa destilovanom vodom. Zdravstveno-mirisni efekat je isti kod klasičnih i ultrazvučnih, ali su ovi drugi mnogo tiši, pa tako i zgodniji za prostore u kojima borave deca ili zahtevaju tišinu.

Različite mešavine esencijalnih ulja daju raznovrsne mirise, pa i efekte, ali imajte na umu da je za terapijsko delovanje bolje koristiti više puta dnevno difuzer, sa jačom koncentracijom ulja, nego ga držati u funkciji tokom celog dana. Prilikom odabira difuzera vodite računa i o kvadraturi koju bi trebalo da "pokrije" mirisom, a možete da ga stavite bukvalno svuda jer nema nikakvo propratno loše dejstvo. Dozu opuštajućeg, orijentalnog stila unećete u prostor zajedno sa njima, pa se poigrajte bojama - svaka će im pristajati, od ciklame, preko žute, do crvene, u zavisnosti od vrste ulja ili ukrasnih cvetova u providnoj posudi. Kupatilo će lako zaličiti na amam kad u njega postavite mirisne difuzere sa štapićima od ratana, preko kojih ulje isparava iz boce.

Sve vam ovo deluje veoma lepo i odmah biste probali, ali nemate difuzer? Jednostavno kapnite nekoliko kapi esencijalnog ulja na sijalicu i uključite je - toplota će ih zagrejati, pa će tokom dužeg vremena ispuštati miris. Ali ako se odlučite za lavandu, brzo ćete se uspavati, bez obzira na svetlo, zbog njenog opuštajućeg dejstva.

MIKS ZA BOLjE PAMĆENjE

Kada se govori o terapeutskom dejstvu esencijalnih ulja, najčešće se pominju mešavine za opuštanje i umirenje. Ali, kako su nam svima veoma važni koncentracija i pamćenje, predlažemo vam recept za mešavinu koja će dati takav efekat: pomešajte tri vrste esencijalnog ulja - 6 ml od limuna, 3 ml od ruzmarina ili eukaliptusa i 1 ml od pitome nane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije