Taj divni, divni Ajaks: Od 1981. samo 21 minut bez igrača iz akademije, neke smo već i zaboravili, sad ih ima 10 novih

Vreme čitanja: 2min | uto. 12.11.19. | 19:27

Možemo samo da aplaudiramo

Podatak zvuči fascinantno. Čak iako dolazi od statističara, nisu oni baš čuveni kao najzanimljiviji ljudi na svetu. Šalu na stranu, ono što je izvukao Peter Volbers prosto nas je ostavilo bez daha. Pa da pređemo odmah na stvar: Ajaks je od 21. septembra 1981. godine odigrao samo 21 minut bez igrača poniklog u klupskoj akademiji!

Dakle, pročitajte to opet, nama je trebalo vremena da svarimo. Ali zaista je tako. Herald Vanenburg, Frenk Rajkard, Jon van T’Šip, Aron Vinter, Denis Berkamp, pa kasnije Frenk de Bur, Mičel Razjziger, Ričard Vidžge, Mario Melkiot, golman Fred Grim… Oni su uglavnom bili zaslužni za prve dve decenije tokom kojih Kopljanici nisu odigrali ni minut bez momka koji je u klubu bio bar otkako je postao 15-godišnjak. A neki i duže od toga.

Izabrane vesti

Onda se desila sezona 2002/2003 kad se i Ajaks okliznuo. Na gostovanjima kod Rode i Intera prvo 14, pa onda sedam minuta bez deteta obrazovanog u čuvenoj Toemkost akademiji, koja na toj adresi stanuje od 1996. Ali te sezone nisu uspeli, iako su u pvotimce već stasali Rafael van der Vart, Vesli Snajder, Marten Stekelenburg, Najdžel de Jong, Endi van der Mejde… Izuzev Stekelenburga svi su te sezone odigrali više od 20 utakmice, ali nije se dalo, protiv Rode i Intera Kopljanici su igrali bez klinaca iz svog pogona.

Tad i nikad više, tokom 2000-ih godina za to su se pobrinuli Van der Vart, Snajder, Stekelenburg, Džon Heitinga, De Jong, pa zatim Gregori van der Vil, Kenet Vermer, Vurnon Anita i Dejli Blind.  svoj doprinos dali su i danas zaboravljeni Ruben Ližon (danas u Trenčinu u Slovačkoj) i Rikardo Van Rijn (bivši reprezentativac, odigrao osam mečeva za Holandiju, sada je u Herenvenu), koji su u sezoni 2012/2013  odigrali dve utakmice u kojima Blind nije bio na terenu.

Van Rijn se u narednoj sezoni ustalio kao prvotimac, posle smo dobili Davija Klasena, Tetea, Džairo Ridevald, na kraju naravno i Donija van de Beka i Matijsa Lihta.

Pored Van de Beka, danas su tu i već pomenuti Veltman, on je tu još od 2001. godine, Karel Ejting, Nusair Mazrui, vratio se Blind, pa dalje Jirgen Ekelenkamp, Noa Lang, Seržinjo Dest, Rajan Gravenberč, a čak je i Kvinsi Promes dobar deo fudbalskog školovanja prošao u Toemkost akademiji, iako je profesionalnu karijeru počeo u Tventeu.

Niste čuli za mnoge od ovih poslednjih? Ne brinite, nismo ni mi, ali ne sumnjamo da ćemo sve da ih dobro upamtimo u godinama koje slede. Jer svi će oni ako ništa drugo dobiti šansu.

Uostalom, Ajaks punih 1.750 utakmica nije odigrao bez momka iz omladinske akademije!

A od one 1981. sa početka teksta, da ponovimo još jednom, samo 21 minut bez momka iz sopstvenog pogona. Od ukupno 158.479!

Divan, divan klub!

(FOTO: Reuters, MOZZART Sport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara