Publika nagradila „Dnevnik Diane Budisavljević“

Nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji „Slobodne zone“ dodeljena je filmu „Jadnici™ reditelja Lađ Lia. Publika je nagradila „Dnevnik Diane Budisavljević“.

Premijernom projekcijom filma Žensko zadovoljstvo večeras je u Dvorani Kulturnog centra Beograda svečano zatvoren 15. Filmski festival „Slobodna zona“.

Na ceremoniji zatvaranja odlukama međunarodnog, regionalnog i srednjoškolskog žirija proglašeni su pobednici festivala.

Odlukom članova međunarodnog žirija – direktora Filmskog festivala u Marselju Žan Pjer Rema, filozofa i programskog koordinatora Multimedijalnog instituta MaMa u Zagrebu Petra Milata i režisera Vladimira Blaževskog, Nagrada za najbolji angažovani film u međunarodnoj selekciji pripala je filmu Jadnici reditelja Lađ Lia.

U obrazloženju žirija navodi se da Film „pleni žestinom prikazanog naličja francuskog savremenog društva“.

„Činjenica da je radnja filma smeštena u isto ono parisko predgrađe u kome su pre čitava dva veka, u vremenu divljeg kapitalizma, živeli junaci kultnog romana Viktora Igoa, izaziva vrlo sumorne asocijacije vezane za današnjicu. Funkcionalno i nadahnuto koristeći filmski jezik i filmska izražajna sredstva, autor stvara dramatičnu, emocionalnu i višeznačnu priču koja će se pamtiti“, naveo je žiri.

Nagrada za najbolji angažovani film u regionalnoj konkurenciji „Horizonti Balkana“ dodeljena je filmu Čudovišta reditelja Mariusa Olteanua.

„Najbolji film u regionalnoj konkurenciji formalno upečatljivim stilom istražuje temu o kojoj se ne priča ne samo u Rumuniji u kojoj se dešava radnja filma, već u većini balkanskih zemalja. Suptilna i uverljiva izvedba glavnih aktera uvlači nas u intimni svet bračnog para koji se bori da sačuva međusobno poštovanje nakon što se njihova romantična veza završila. I u tome uspeva uprkos svim društveno nametnutim predrasudama“, istakla je montažerka Nataša Pantić u ime žirija regionalne selekcije koju čine i predsednik žirija producent Gijom de Sej i istraživač i predavač na Univerzitetu u Kopenhagenu Petar Mitrić.

Dve nagrade za Dnevnik Diane Budisavljević 

Nagradu u kategoriji „Hjuman rajts“ odneo je film rediteljke Dane Budisavljević, koji je ove godine privukao najviše pažnje, Dnevnik Diane Budisavljević. Stoga i ne čudi da je upravo ovo ostvarenje pokupilo najviše glasova posetilaca Slobodne zone i samim tim osvojilo nagradu publike.

Posebno priznanje u međunarodnoj selekciji „Slobodne zone“ dodeljeno je reditelju Suhaibu Gasmelbariju za dokumentarni film Razgovor o drveću.

Za film Umetnost sećanja posebno priznanje u regionalnoj selekciji dodeljeno je režiserki Jeleni Radenović.

Ovo je drugi film beogradske autorke i podseća nas, kroz prikazivanje spomeničkog nasleđa, na prebrzo i neopravdano zaboravljene periode naše novije istorije.

Srednjoškolski žiri koji čine Iva Milojković, Milica Todorović, Rasko Šarčević i Sergej Lišanin, predsednica žirija Marina Stepanoski u selekciji 14+ za najbolji film proglasila je Zvezda od sto kila rediteljke Mari-Sofi Šambon.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво