Penzioneri traže mesečni dodatak na ženu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Predratni listovi Vreme i Pravda pišu još i o izborima za Senat, kao i o nezadovoljstvu prestoničkih penzionera.

U Bitolju je održana skupština učitelja iz bitoljskog i morihovskog okruga, izveštava Pravda. Udruženje učitelja uputilo je svoj pisani podnesak vlastima, u kojem su iskazali svoje zahteve. Među zahtevima su uvođenje specijalnog dodatka, smanjenje broja učenika u razredima radi olakšanja rada, otvaranje novih odeljenja, ali i dovođenje žena – učiteljica. Osim ovih zahteva učitelji su naglasili i važnost davanja političkih prava ženama, samim tim i učiteljicama.

Penzioneri traže mesečni dodatak na ženu 2List Pravda prenosi naslove iz francuske štampe o ratu. Kako navode fransucki listovi, ovaj rat nije samo vojni već i ekonomski i ideološki. U svetskim medijima rat nazivaju i “Totalni rat”.

Navodi se da su, osim vojnih snaga, mobilisane i industrije i agrarne sile država učesnica rata. Ono što se takođe naglašava je i činjenica da od ishoda ovog sukoba zavisi struktura i budućnost celog sveta na dug vremenski period.

Uskoro će se zaključiti pakt o nenapadanju između Turske, Italije i Grčke, piše Pravda. Iako ovaj pakt nije zvanično ni potvrđen ni demantovan, veruje se da će ovaj pakt biti važan činilac ne samo za mir na Balkanu i Sredozemnom moru, već u čitavoj Evropi.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

U Beogradu održan zbor penzionera, izveštava Vreme. Zbor je otvorio predsednik Udruženja Boža Matović, govoreći o sve težem stanju penzionera u državi.

Penzioneri su izrazili želju da se stanje što pre popravi, imajući u vidu poskupljenje svih životnih namirnica. Zbor je potom pripremio rezoluciju kojom zahtevaju izravnjavanje penzija, bez obzira na godinu penzionisanja, da se vrate svi oduzeti dodaci penzionerima, da se ukinu sva dosadašnja ograničenja za primanje ličnih dodataka, kao i da se ubuduće isplaćuje mesečni dodatak na ženu u iznosu od 150 dinara, koji se sada ne isplaćuje ni aktivnim državnim činovnicima.

Penzioneri traže mesečni dodatak na ženu 3List Vreme piše o rezultatima izbora za Senat koji su prethodnog dana održani u Jugoslaviji. Na izborima je odabrano 47 senatora, od kojih je 29 iz Jugoslovenske radikalne zajednice, 11 iz Hrvatske seljačke stranke, 4 niz Zemljoradničke stranke i 3 iz Samostalne demokratske stranke.

Vreme prenosi i obaveštenje da su dva engleska ratna broda uništila nemačku mornaricu. Obaveštenje je stiglo od posade norveškog broda koji je uplovio u luku Hagezund, u Norveškoj.

Kako posada navodi, nemačka podmornica izvršila je napad na konvoj koji je bio u pratnji dva ratna broda. S ratnih brodova bačeno je više dubinskih mina, nakon čega se podmornica dva puta pojavila na površini, okrenuta naopako, a zatim nestala.

Celokupno izdanje možete pogledati na linku Narodne biblioteke

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari