Mercedes potvrdio električnu G klasu

0
488
NAS SPONZOR

Mercedes je potvrdio da će napraviti električnu verziju legendarne G klase, a očekuje se da će model nositi ime EQG. Odluka je objavljena posle interne diskusije o potencijalnom ukidanju ovog modela povodom sumnji da je njegova električna verzija uopšte izvodljiva.

Šef Mercedesovog odelјenja za digitalne transformacije Saša Palenberg preneo je reči direktora kompanije Ole Kalenijusa, koji je rekao da će biti napravljena verzija G klase sa nultom emisijom.

Nemačka kompanija još nije potvrdila ime budućeg modela, ali je zaštitila ime EQG, što sugeriše da će upravo to ime biti iskorišteno. Mercedes trenutno proizvodi električni SUV EQC i luksuzni MPV EQV.

Tehničke specifikacije buduće električne G klase još nisu objavljene, ali se očekuje da će mnoge komponente biti zajeninčke sa ostalim Mercedesovim EQ modelima. Poput EQC, novi EQG mogao bi da koristi par električnih motora i bateriju od 80kWh. Snaga ovog sistema je 408KS.

Mercedes je prošle godine najavio da će elektrifikovati sve svoje modele do 2022. godine, ali G klasa u to vreme nije bila u fokusu zbog mogućnosti slabe prodaje i sumnji da bi vozilo postalo preteško sa baterijskim pakovanjem. Jedna od najavljenih opcija bila je ugradnja hibridnog pogonskog sistema.

Prethodni tekstNove skice Kia Optime
Sledeći tekstEuro NCAP: Vrhunski rezultat Mazde CX-30