Ostavljena na cedilu, nizale se muka na muku: Iza statusa profesorke iz Crne Gore krije se politička istina?

V. KADIĆ

13. 11. 2019. u 08:18

Preuzela na sebe finansiranje obrazovne manifestacije, pa sad živi od 47 evra

Остављена на цедилу, низале се мука на муку: Иза статуса професорке из Црне Горе крије се политичка истина?

Foto Fejsbuk

PROFESORKA filozofije u podgoričkoj gimnaziji "Slobodan Škerović", Jasminka Milošević iz Bara, ovih dana uzburkala je crnogorsku javnost objavom na društvenim mrežama da prima platu od 47 evra, ali ova priča se preselila i na teren politike.

Tako je reagovao i Slaven Radunović, poslanik Demokratskog fronta, koji je profesorki Milošević saopštio da poseduje informaciju zbog čega je "ostavljena na cedilu".

- Razlog je što je olimpijada organizovana u hotelu "Princes", vlasništvo Duška Kneževića, koji je, u međuvremenu, počeo rat sa DPS. Niko od onih koji su prihvatili na sebe pomoć u organizaciji nije smeo da uplati pare koje bi završile na računu Kneževića, jer bi to moglo da ih košta posla - poručio je Radunović.

Podsetimo, Milošević je objavila na društvenim mrežama da prima platu od 47 evra od koje ne može da se prehrani, već jede svaki drugi ili treći dan. Veći deo plate od 520 evra uzimaju javni izvršitelji zbog dugovanja za stanarinu i otplatu kredita od 8.000 evra za organizaciju Međunarodne filozofske olimpijade koja se prošle godine održala u Baru. Dodatne probleme su joj napravili bolest sestre, kao i saobraćajna nesreća supruga.

- Sistem i odnos nadležnih doveli su me u ovakvu situaciju. Ne želim da me bilo ko sažaljeva, već pokušavam da preko svoje situacije pokažem šta čoveka sve može da snađe u životu. Morala sam da se zadužujem jer živim kao podstanar u Baru. Nove muke su nastale nakon organizacije olimpijade - priča, za "Novosti", Miloševićeva, generalna sekretarka NVO "Udruženje profesora filozofije", koje je organizovalo tu manifestaciju pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.

Troškovi su iznosili 48.000 evra, da bi godinu dana kasnije novac potraživali hotelijeri, vlasnici restorana, operateri i mnogi drugi.

- Da bi troškovi bili podmireni ja sam na sebe preuzela obavezu da pronađem ostatak sredstava, pa sam se zadužila u restoranima, hotelima, računarskim radnjama. Očekivala sam da će ministarstvo pokriti troškove, ali se to nije desilo. Doduše, ono se u potpisanom memorandumu nije obavezalo da finansira olimpijadu, ali nije dostavilo rešenje o tome da li će odobriti sredstva za ovu manifestaciju. U međuvremenu sam razgovarala sa ministrom prosvete i on mi je rekao da napišem molbu, a da će ministarstvo pokušati da NVO uplati 1.800 evra. Videćemo šta će uraditi - kaže Jasmina.

Zahvaljujući pomoći prijatelja, profesorka ipak uspeva nekako da preživi.

- Suprug mi je teško povređen u saobraćajnoj nesreći i posle tri operacije dobio je otkaz na poslu! Sve muka na muku - kaže Miloševićeva.

U međuvremenu su reagovali iz Ministarstva prosvete i saopštili da ne žele da ulaze u lične razloge profesorke Milošević koji su, kako navode, doveli do privatnih finansijskih problema.

- Spremni smo da damo doprinos prevazilaženju ove situacije - poručili su iz ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije