petak, 26. aprila 2024.

Veliki uspeh Vlajka i Alekse na svetskom trofeju harmonike

Objavljeno: 13. novembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na svetskom trofeju harmonike, održanom u gradiću Loule u Portugalu, dvojica bivših i sadašnji učenika Muzičke škole „Živorad Grbić“ ostvarili su izuzetne rezultate. Vlajko Jovanović, učenik šestog razreda u klasi prof. Dušice Timotić ostvario je pobedu u svojoj kategoriji na ovom  prestižnom svetskom takmičenju, a Aleksa Mirković, nekadašnji učenik valjevske Muzičke škole, a sadašnji student Muzičke Akademije u Istočnom Sarajevu, ostvario je pobedu u kategoriji kompozicija.

Svetski trofej je po svim karakteristikama najjače takmičenje na svetu u oblasti akademske harmonike. Svake godine se održava u drugoj zemlji, a ovo 69. po redu, ostaće zapamćeno po učešću mladih izvođača na harmonici iz čak 26 svetskih država. U žiriju, koji je uvek sačinjen od najeminentnijih svetskih pedagoga, ove godine je učestvovala i  prof. Danijela Rakić, jedna od najistaknutijih pedagoga naše zemlje na svetskom nivou, koja smatra da je uspeh naših virtuoza istorijski, kako za Valjevo, tako i za Srbiju.

Po njenim rečima, plasman Vlajka Jovanovića, višestrukog 14 – godišnjeg laureata mnogih svetskih takmičenja, jeste trijumf njegove višegodišnje saradnje sa jednom od najistaknutijih muzičkih pedagoga zemlje, profesorkom Dušicom Timotić. Virtuozan, efektan, ali i vrlo rafiniran i izgrađen stil muziciranja jesu produkt dobre komunikacije i iskusnog profesorskog vođenja retkog talenta, što Vlajko bez ikakve sumnje i jeste.

„ Mirkovićeva pobeda ostvarena u  kategoriji kompozicija govori o ozbiljnoj posvećenosti akademskoj harmonici u svim segmentima, kako izvođačkoj tako i kompozitorskoj“,  zaključuje profesorka Rakić.

„Ovaj rezultat je svakako jedan od najvećih uspeha MŠ ’Živorad Grbić’ u njenoj istoriji i dodatan razlog da ova institucija bude još priznatija i podržana od strane Grada čije ime,  njeni učenici, i bivši i sadašnji, trijumfalno predstavljaju na koncertnom podijumu sveta“, navodi se u saopštenju za javnost ove škole.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *