„Kineski Tesla“ stiže u Evropu – 190 konjskih snaga, 500 kilometara sa jednim punjenjem

Iz Kine stiže nov električni automobil. Kompanija "Aiways" dobila je sve dozvole i certifikate za prodaju svog električnog terenca u Evropi. Njegova cena je iznenadila konkurenciju, jer će od proleća moći da se kupi na evropskom tržištu za 25.000 evra.

Putem svile dolazi kineski proizvod koji, kako ocenjuju stručnjaci iz Evropske unije, ne zaostaje ni za „Folksvagenom“ ili „Teslom“ – čiji su planovi da gradi novu fabriku u Berlinu.

Ovaj automobil, snabdeven električnim pogonom od 190 konjskih snaga, sa jednim punjenjem može da pređe 500 kilometara.

„Tehnologija je pripremljenja za autonomnu vožnju, automobil je od materijala koji se recikliraju, prošao je, što je najbitnije, sve testove koje je Evropa zahtevala tako da ne vidimo problem za homlogaciju ni na jednom evropskom tržištu“, istakao je Johan Klaus iz kompanije "Aiways".

Posebna odlika ovog automobila je brzo punjenje i dopunjavanje na parkinzima koji i nemaju stacionarne punjače. 

„Razvili smo robota koji dežura na parkinzima gde se vozilo nalazi. Nije nam potrebno da imamo jedno parking mesto gde se puni vozilo dovoljno je da ono bude prepoznato i robot će ga sam dopuniti“, objašnjava Klaus.

Ovim vozilom Kina pokazuje da je trenutno dostigla, ako ne i pretekla, pojedine velike zapadne poroizvođače električnih automobila. Godišnje se iz Kine može isporučiti i do 200.000 ovakvih vozila, a sa subvencijama zemalja sa severa Evrope njegova cena biće ispod 12.000 evra.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво