Avion koji će leteti na gorivu od krompirove kore

Naučnici iz Danske predstavili su plan za proizvodnju ekološkog goriva za avio industriju. Zeleno gorvivo praviće se od kuhinjskog otpada. Da li to znači da će danski avioni ubuduće leteti na ljuske od krompira ili ostatke mesa?

Ukoliko se obistine prognoze naučnika, danski avioni uskoro bi mogli da lete zahvaljujući kuhinjskom otpadu.

Sve počinje u postrojenju gde se otpad od hrane iz domaćinstava, stajsko đubrivo i seno pretvaraju u biogas. On se proizvodi od ugljen-dioksida i metana. Potom se dodaje vodonik koji transformiše gas u biometan.

Biometan se salje dalje u fabriku, koja ga pretvara u zeleno gorivo za avione koje se takođe naziva i elektro gorivom.

Henrik Venzel, profesor i šef katedre na Univerzitetu Južna Danska, kaže da proizvodnja može početi sutra, ali kada pravite nešto tako veliko, proći će nekoliko godina.

„Realno, fabrika može biti spremna 2025. godine. Vredno je čekanja, jer ne možete zamisliti bolju, zeleniju i značajniju investiciju od pravljenja prve prave zelene fabrike aviona na svetu. Fabrika poput ove u Danskoj koštacće između 130-400 miliona evra“ kaže Troks Karlskov, menadžer avio kompanije SAS.

On tvrdi da su investirali milijarde u nove letelice.

„Neke od njih su upravo ove koje ovde vidimo“, kaže Karlskov. One će leteti na biogorivo. Veliki su izgledi da ćemo ga imati na raspolaganju u relativno kratkom roku i po prilično povoljnoj ceni.

Gorivo za zelene letelice je 2-3 puta skuplje od fosilnih goriva. Taj račun će biti dostavljen putnicima.

Doktorka Šarlot Šulc navodi da je okolina zaista važna, jer ako nemamo zdravo i čisto okruženje, nije bitno da li možemo putovati.

„Mislim da su avionske karte toliko jeftine da teško mogu shvatiti kako to sada funkcioniše. Dakle, ako moram da platim malo više, onda je i to u redu“, izjavila je.

Naučnici se nadaju da će razviti zeleno gorivo i za automobile, autobuse, i brodove. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво