13. novembar  2019. 11.25  | Izvor: Tanjug

Prva Svemirska konferencija u Srbiji - SEE Universe 2020

BEOGRAD -

Prva Svemirska konferenciju Jugoistočne Evrope u Srbiji "SEE Universe 2020 - South East Europe Space conference" biće održana 2. i 3. aprila 2020. godine u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu i okupiće preko 100 učesnika iz raznih oblasti svemirskog sektora, najavili su iz Kancelarije Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj.

Sajam Konferencija sastojaće se iz nekoliko celina: akademija i obrazovanje, industrija 4.0 i inovacije i društveno-humanistički segment.

tajne, kosmosa, 1

Pomenuti događaj okupiće domaće i međunarodne kadrove iz oblasti svemirskih nauka i industrije i pozicioniraće Beograd na svetskoj mapi inovacije i industrije 4.0, što će unaprediti razvoj nacionalnih kapaciteta, tehnologije i inovacija, međunarodnu saradnju, razmenu znanja i stvaranje novih radnih mesta, a sve u cilju održivog razvoja.

Konferencija "SEE Universe 2020" predstavljena je u aprilu 2019. godine na Konferenciji Ujedinjenih nacija u Kini, kada je naišla na odličnu reakciju i podršku međunarodne zajednice.

Kancelarije Srbije za svemirske nauke: Srbija da se uključi u svemirsku zajednicu

Kako navode u Kancelariji, možda najvažniji deo cele Konferencije jeste društveno - humanistička sesija na kojoj će se kroz panel diskusiju govoriti o tome da svemir danas nije rezervisan samo za najrazvijenije države sveta, i da Srbija treba da se uključi u svemirsku zajednicu.

Svemir danas ne znači istraživačke misije i osvajanje novih planeta, već koristi koje nam satelitske tehnologije mogu doneti. Radi se o primeni ovih tehnologija u oblasti smanjenja šteta od prirodnih nepogoda, poplava, nesreća, poboljšanja poljoprivrede, urbanog razvoja, ali i razvoja nauke i industrije.

U junu 2019. godine, Konferencija je takođe predstavljena na ovogodišnjem Paris Air Show, a u septembru i oktobru na dve međunarodne konferencije u Nemačkoj i Poljskoj.

U novembru, SEE Universe 2020 biće predstavljena na Konferenciji Ujedinjenih nacija u Beču, kao i na aerosvemirskom industrijskom forumu u Kini.

Do sada su konferenciju podržali brojni domaći i strani univerziteti, kompanije, organizacije i institucije.

Serbspace je nevladina organizacija osnovana u Beogradu u avgustu 2016. godine i radi na uključivanju Srbije u svemirski sektor i međunarodnu zajednicu.

Aktivnosti Kancelarije se zasnivaju na tri oblasti: akademija, industrija i društvo. Razvijena je kao krovna organizacija koja bi uključila sva relevantna lica, organizacije, akademske ustanove, privredna lica i predstavnike države iz oblasti svemirskog sektora u Srbiji.

Cilj organizacije jeste izgradnja kapaciteta i razvoj svemirskog sektora u Srbiji putem razvoja nauke, privrede, regionalne i međunarodne saradnje, kao i putem uključivanja u međunarodne organizacije i komitet UN-a za miroljubivo korišćenje svemira.

"Nakon mnogobrojnih međunarodnih kongresa i konferencija Ujedinjenih nacija na kojima sam učestvovao i predstavljao svoje radove, neizmerno je zadovoljstvo što imam priliku da sledeće godine organizujem prvu Svemirsku, odnosno Astronautičku konferenciju u Beogradu. Konferencija će imati tri tematske sesije, odnosno akademski, industrijski i društveno- humanistički segment, a koji prate tri stuba našeg rada kao kancelarije" kazao je Milan Mijović osnivač i predsednik Serbspacea.

On je dodao da će na konferenciju učestvovati domaće i strane govornike sa temama iz raznih oblasti svemirskih nauka: od prava i politika, arhitekture, mehanike, inženjerstva, daljinskog očitavanja Zemlje, telekomunikacija, medicine pa do raketnih sistema i istraživanja mikrogravitacije.

Takođe, jako je bitno istaći da Srbija može da pristupi raznim međunarodnim programima upotrebe satelitskih snimaka bez ikakve finansijske naknade, a što je Serbspace predstavio na Konferenciji Ujedinjenih nacija o primeni satelitskih tehnologija u oblasti voda i zaštiti od nepogoda u Pakistanu u martu 2018. godine.

Agenda 2030 i Ciljevi održivog razvoja biće tema ove sesije, te se očekuje prisustvo predstavnika Ujedinjenih nacija, kao i prisustvo predstavnika Kancelarije UN-a za pitanja svemira.

Tagovi
Srodne vesti