ISPOVEST STATISTE U BOLIVUDSKOM FILMU: Nisu nam 13 sati dali da idemo u WC uskratili su nam vodu, a jeli smo splačine
Foto: Shutterstock

SJAJ I BEDA

ISPOVEST STATISTE U BOLIVUDSKOM FILMU: Nisu nam 13 sati dali da idemo u WC uskratili su nam vodu, a jeli smo splačine

Pop kultura -

Krvav posao Za vreme pauze za doručak smo dobili sendvič, a za ručak hot-dog viršlu. Na metar od nas su glumci i članovi produkcije jeli normalna kuvana jela iz keteringa, zar to nije diskriminacija, kaže Slobodan Josipović

U poslednjih desetak godina Srbija je postala omiljena destinacija za snimanje filmova i TV serija.

Domaći i strani glumci po projektu zarade između 10.000 i pola miliona evra. Medutim, za razliku od glavnih zvezda, statisti, kako za Kurir svedoči ekonomista Slobodan Josipović, plaćeni su manje i od minimalne cene rada koju predviđa naš zakon i nemaju prava da odu čak ni u toalet.

Teroristički napad

Naš sagovornik ogorčen je zbog toga kako su on i njegove kolege tretirani proteklog vikenda kad je u centru Beograda sniman, kako saznajemo, nastavak bolivudskog hita „Pobunjenik“ sa zvezdama Šradom Kapur i Tigarom Šrofom.

- Bio sam angažovan sa još 200 statista na snimanju stranog filma, rekli su nam bolivudskog, kod Skupštine grada Beograda. Rađeni su kadrovi nekog terorističkog napada. Skupili smo se oko šest sati, a završili tek kasno uveče. Dnevnica koju smo dobili je 2.000 dinara, što nam je isplaćeno u gotovi. Prema nama su se tamo odnosili kao prema psima. Bio je tamo jedan sto s vodom u flašicama i ko god je od statista prišao da zatraži osveženje, iz produkcije bi mu rekli da to nije za nas, već za glumce i ekipu, a da se voda za nas nalazi preko puta. Međutim, nikog nisu pustili da napusti lokaciju. Samo nekoliko njih su jedva pustili da odu u toalet u gradsku skupštinu - kaže Slobodan Josipović za Kurir.

On objašnjava da je na snimanju umalo izbila tuča, a da su od hrane dobili samo suvi obrok.

- Za vreme pauze za doručak smo dobili sendvič, a za ručak hot-dog viršlu. Na metar od nas su glumci i članovi produkcije jeli normalna kuvana jela iz keteringa, zar to nije diskriminacija? Kad smo se oko sedam sati uveče pobunili i pitali koliko ćemo mi biti plaćeni, jer radimo već 13 sati, a onda počeli da izlazimo jer odgovora nije bilo, jedan od ljudi iz produkcije je nasrnuo da bije statiste. Srećom, na vreme su ga uhvatile i sprečile kolege iz produkcije - objašnjava statista.

Smrzavali se

On kaže da je slučaj prijavio i svim inspekcijama i da se ne plaši da će ostati bez posla, jer mu je ovo samo hobi.

- Razumem da ne možemo biti plaćeni kao glumci, ali ne smemo biti tretirani kao psi. Stajali smo po hladnom vremenu samo u odelima i nisu nam dozvolili da obučemo kapute. Statiste najbolje tretira Radoš Bajić, koji na nas gleda kao na glumce - zaključuje Josipović.

Film „Pobunjenik“ veliki je hit u Indiji i zaradio je u bioskopima više od 20 miliona dolara.

(Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja