KUGA U PEKINGU: Dva pacijenta stigla iz Unutrašnje Mongolije, vlasti tvrde da je sve pod kontrolom (VIDEO)
Foto: Profimedia

bruka

KUGA U PEKINGU: Dva pacijenta stigla iz Unutrašnje Mongolije, vlasti tvrde da je sve pod kontrolom (VIDEO)

Planeta -

Kod dva pacijenta u u Kini dijagnostikovana je kuga, drugi put u istom regionu u kratkom periodu.

Dva pacijenta, iz severozapadne provincije Unutrašnja Mongolija, lečena su u bolnici u glavnom gradu Pekingu, u kojoj živi više od 21 milion ljudi, prema lokalnim zvaničnicima, preneo je AFP.

"Sprovedene su "odgovarajuće mere prevencije i kontrole" kako bi se sprečilo širenje smrtonosne bolesti", rekli su zvaničnici okruga.

Pneumonična kuga, najopasniji oblik bolesti, može se pokazati fatalnom za 24 do 72 sata, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, dok je bubonski oblik manje opasan.

U maju je ruski par u Mongoliji umro od bubonske kuge nakon što je pojeo sirovi bubreg glodara, koji se smatra lokalnim narodni leka za zdravlje.

"(Kineska) nacionalna zdravstvena komisija sprovodi napore za suzbijanje i lečenje identifikovanih slučajeva i povećava nadzor", rekao je Fabio Skano, koordinator u ZSO Kina.

Skano je za AFP rekao da je "glavni rizik od prenošenja plućne kuge predstavlja bliski kontakt i na osnovu toga se preduzimaju mere".

Prema veb stranici SZO, bolest je veoma zarazna i „može izazvati epidemiju kroz kontakt ljudi za kapljicama u vazduhu“. Simptomi uključuju temperaturu, peckanje, povraćanje i mučninu.

Na kineskoj platformi društvenih medija Veibo, cenzori su pročistili hešteg „Peking potvrđuje da leči slučajeve kuge“ dok su pokušavali da kontrolišu diskusiju - i paniku - oko bolesti.

U sredu se hitno odeljenje bolnice Čaojang u Pekingu vratilo u normalan rad nakon privremenog zatvaranja zbog dvojice zaraženih pacijenata, objavio je kineski Global Tajms.

Džou Zidžun, profesor sa Univerziteta Peking Univerziteta u Pekingu, rekao je da stanovnici ne bi trebali biti previše zabrinuti zbog širenja bolesti, koja ima kratak period inkubacije od tri do pet dana, a leči se antibioticima.

Dvojica pacijenata navodno su stigla u Peking prošle nedelje, tako da je činjenica da više slučajeva nije izbilo dobra vest, primetio je Džou.

Kurir.rs/New York Post Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track