BIZIT plus

Google želi da bude vaša nova banka

Nisu samo Apple i Facebook zaronili u finansijski svet. Google je otkrio da planira da uvrsti u ponudu mogućnost otvaranja tekućih računa u 2020. godini kroz projekat nazvan Cache. IT gigant neće upravljati stvarnim osnovama – Citigroup i kreditna unija na Univerzitetu Stanford će upravljati računima i obezbediti najistaknutije brendiranje. Ipak, postojaće integracija između Google-a i računa, a neki od njih mogu izazvati zabrinutost kod regulatornih organa.

PCPress.rs Image

Google obećava da neće prodavati finansijske podatke vlasnika računa. Umesto toga, ovo bi trebalo da bude dodatna vrednost za kupce, prodavnice i same banke uz usluge poput lojalti programa. U razgovoru sa Wall Street Journal-om, kompanija Caesar Sengupta takođe je predstavila projekat kao način za dalju digitalizaciju bankarskog sveta. „Ako možemo pomoći većem broju ljudi da rade više stvari na digitalni način… to je dobro za internet, a dobro je i za nas“, rekao je.

Da li zvaničnici to vide na isti način, to je druga priča. Bankovni računi po svojoj prirodi uključuju izuzetno osetljive informacije, a vlade će želeti garancije da Google neće imati pristup tim podacima, izlažući ih bezbednosnim rizicima ili zloupotrebljavajući ih kako bi zadržao svoju dominaciju na internetu. Suparnici poput Facebook-a već se suočavaju sa ispitivanjima zbog svojih finansijskih planova – Google bi mogao da naiđe na više istih. Dodajte tome tekuće antitrust istrage i Google će možda morati da skrene sa puta da bi dokazao da će njegovi tekući računi pomoći više nego što bi štetili.

Pročitajte i:  Google Search sve gori: SEO spam pobeđuje

Izvor: Engadget

Facebook komentari: