Saslušani osumnjičeni za krađu dokumenata iz srpske fabrike oružja: Trojica Srba i Albanac iza rešetaka 30 dana

S. J. M.

13. 11. 2019. u 22:01

Šefćetu D., Borivoju G., Nebojši I. i Milovanu M, Viši sud odredio pritvor

Саслушани осумњичени за крађу докумената из српске фабрике оружја: Тројица Срба и Албанац иза решетака 30 дана

Foto Z. Jovanović

UŽIČANINU Borivoju G., Albancu Šefćetu D. iz Severne Makedonije, Nebojši I, iz Požege i Milovanu M, iz Užica, četvorici osumnjičenih za krađu, prodaju i kupovinu poverljive projektne i tehničke dokumentacije fabrike "Prvi partizan", odlukom Višeg suda u Beogradu određen je pritvor do 30 dana, nakon saslušanja u nadležnom tužilaštvu. Trojici Srba pritvor je određen da bi se sprečio uticaj na svedoke, a Albancu i zbog mogućnosti bekstva.

Šefćetu i Borivoju se na teret stavlja davanje mita, Borivoju i podstrekavanje na zloupotrebu položaja odgovornog lica, a Nebojši I. i Milovanu M. zloupotreba položaja odgovornog lica.

Borivoje G. i Šefćet D. su se na saslušanju u tužilaštvu branili ćutanjem. Kako nam je rekao advokat Saša Nedović, Borivojev branilac, njegov klijent nije iznosio odbranu, jer za to nije bio psihički sposoban:

- On je čovek u godinama i prilično je narušenog zdravlja. Trenutno je bolestan i zbog toga nije bio u stanju da iznosi odbranu. To ne znači da neće u tužilaštvu biti saslušan kad se malo oporavi.


Četvoricu osumnjičenih su proteklih meseci pratili agenti BIA i VBA, a uhapšeni su u ponedeljak po podne. Policijski inspektori su u jednom beogradskom hotelu prišli Albancu i Užičaninu kada su, navodno, dogovarali razmenu dokumentacije i novca i priveli ih. Borivoje, koji je bivši inženjer u "Prvom partizanu" se sumnjiči da je bio glavni kontakt sa Šefćetom i da je za usluge pribavljanja materijala o proizvodnji metaka kalibra 12,7 milimetara već uzeo 30.000 od dogovorenih 60.000 evra.

Nebojša I. i Milovan M, koji još rade u toj namenskoj fabrici sumnjiče se da su poverljiva dokumenta uz materijalnu nadoknadu učinili dostupnom Borivoju.

Inače, Šefćet D. je privrednik iz Severne Makedonije koji se bavi proizvodnjom vojne i policijske opreme i koji je navodno nameravao da u nekoj od svojih fabrika pokrene proizvodnju metaka od 12,7 milimetara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije