14. novembar  2019. 03.55  →  15.32 | Izvor: Tanjug, FoNet, Blic

Izborni dijalog šansa da vlast i opozicija ispune očekivanja

BEOGRAD -

Vladimir Bilčik, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, i Tanja Fajon, predsednica delegacije u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU, istakli su, u autorskom tekstu za "Blic", važnost druge runde međupartijskog dijaloga vlasti i opzicije u Srbiji.

"Dolazimo iz različitih političkih porodica (stranaka) u Evropskom parlamentu, ali oboje delimo duboku posvećenost radu za demokratsku i proevropsku Srbiju. Srbija je najveća zemlja i ekonomski lider na Zapadnom Balkanu. Njen uspeh je presudan za evropsku perspektivu celog regiona, naročito sada nakon što Evropski savet nije uspeo da se dogovori o otvaranju pregovora o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom", napisali su Bilčik i Fajonova, koji će se pridružiti bivšim poslanicima EP Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu u međupartijskom dijalogu u Beogradu.

bilcik,, vladimir

Oni dodaju da, kako bi se postigao značajan napredak uoči izbora, i Vlada i opozicija treba da se angažuju, "otvorenog uma i konstruktivnim pristupom".

"Nalazimo se na presudnih pola puta od ukupno tri runde dijaloga koji smo predložili i ovo je trenutak kada će Evropski parlament zatražiti od svih strana da pojačaju angažman da bi poboljšali uslove koji će omogućiti poštene i ravnopravne uslove da svi Srbi mogu da iskoriste svoja demokratska prava", pišu Bilčik i Fajonova.

Oni navode da je za to neophodno da Vlada požuri sa sprovođenjem preporuka ODIHR-a s prethodnih izbora.

"Opozicija takođe ima odgovornost da se uključi u dijalog s Vladom. Dijalog je jedinstvena prilika da opozicija iznese pravovremene, konkretne i realne predloge za poboljšanje izbornih uslova pre izborne kampanje, uzimajući u obzir najbolje primere iz međunarodne prakse", pišu Bilčik i Fajonova.

Oni dodaju da je vreme od suštinske važnosti, pa zato i Vlada i opozicija moraju da se pomere sa svojih početnih pozicija da ne bi propustili ovu veliku priliku.

"Mi čvrsto verujemo da su parlamenti prirodno mesto za demokratsku raspravu. Demokratski sistem ne može pravilno da funkcioniše bez snažnog parlamenta. Zato je važno da sve stranke znaju kako se posvećenost Evropskog parlamenta da olakša dijalog neće završiti u decembru poslednjim od tri dijaloga o uslovima održavanja izbora. Evropski parlament takođe planira da nastavi da olakšava dijalog nakon izbora i poboljšava uslove rada u Skupštini", pišu zvaničnici EU.

"Zbog toga se nadamo da će novoizabrana Skupština obuhvatiti sve političke snage koje su opredeljene da s nama konstruktivno rade na programu reforme EU", navode Bilčik i Fajonova, dodajući da se nadaju da će sve političke snage raditi s njima za srpsku demokratiju i za budućnost Srbije u EU.

Predstavnici Saveza za Srbiju sa poslanicima EP na radnom doručku

Predstavnici opozicionih stranaka, pre svega Saveza za Srbiju, sastaće se sutra sa poslanicima Evropskog parlamenta, koji posreduju međupartijskom dijalogu, na radnom doručku, potvrđeno je danas FoNetu.

Kako je rečeno, predviđen je radni doručak sa predstavnicima Evropskog parlamenta, posle čega se očekuje i saopštenje Saveza za Srbiju.

Savez za Srbiju ne učestvuje u dijalogu pod okriljem Evropskog parlamenta koji se vodi u Skupštini Srbije u cilju poboljšanja izbornih uslova.

SNS spremna da prihvati sve što unapređuje izborni proces

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je da će SNS sutra učestvovati u dijalogu vlasti i opozicije uz posredstvo Evropskog parlamenta.

On je je na konferenciji za medije u skupštini kazao da SNS jedva čeka da ih "pobede" na izborima oni koji su upropastili Krušik i druga preduzeća i izveli veću pljačku Srbije nego Turci tokom 500 godina vladavine našom zemljom.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije, Martinović je istakao da je SNS još ranije prihvatila da razgovara sa svima koji to žele kako bi se unapredio izborni proces u Srbiji.

"Nastavićemo taj dijalog i sutra u skupštini. Spremni smo da razgovaramo sa svim predstavnicima opozicije i EU, kao i da prihvatimo svačiji predlog i argument kao bi naše izborno zakonodavstvo i izborni uslovi bili bolji", rekao je Martinović.

Kako je rekao, birači treba da znaju da se izborni uslovi i zakoni nisu menjali od 2000. godine i da je prethodna vlast na osnovu njih vladala do 2012. godine.

"Govorili su da su to sjajni zakoni i da niko nema tako dobro izborno zakonodavstvo, zatim se situacija menja otkako su izgubili na izborima 2012, 2014, 2016. i 2017. godine".

Poručio je da je SNS stranka demokratske orijentacije i da joj ne smeta bilo ko iz EU da učestvuje u dijalogu vlasti i opozicije, jer je Srbija mlada demokratija koja o tome, kao i o parlamentarizmu, može još dosta da nauči.

"Spremni smo da prihvatimo sve što može da unapredi naš izborni sistem i izborne uslove", ponovio je Martinović.

Takođe, kaže da je cilj SNS da na sledećim izborima niko ne može onima koji pobede na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima da kaže da su radili nešto protiv zakona.

"Hoćemo Srbiju da dovedemo u takvu situaciju da se ničija pobeda ne dovodi u pitanje i da se više ne stvara atmosfera građanskog rata. Hoćemo čiste i fer izbore, pa nek narod odluči ko hoće da ga vodi u naredne četiri godine", zaključio je on.

Martinović je dodao i da nema nikakvih sukoba unutar SNS.

"Naprednjaci složni i čekaju izbore", rekao je Martinović odgovarajući na pitanje novinara da li su "Vučić i Stefanović u nekom sukobu".

O navodnom sukobu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića je danas u saopštenju spekulisala Stranka slobode i pravde tvrdnjom da je Stefanovića, predsednik države i stranke A pomalo "pušta niz vodu"