Ekonomija

0

Tabaković: NBS kupila devet tona zlata za 395 miliona evra

Autor: SA, VV

Izvor: Beta

Tabaković: NBS kupila devet tona zlata za 395 miliona evra

Izvor: Foto: Novi magazin/SA

"Srbija može da se pohvali diverzifikacijom deviznih rezervi najkvalitetnijom aktivom", kazala je Tabaković na predstavljanju mesečnog izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da su bruto devizne rezrve NBS premašile 14 milijardi evra, a da su neto devizne rezerve 12 milijardi evra. U tim deviznim rezervama je i zlato koje Srbija poseduje, ukupno 30,4 tone koje čini oko 10 odsto deviznih rezervi i čija je vrednost 1,3 milijarde evra.

Jedna tona od kupljenog zlata se, kako je rekla, "drži na sigurnom mestu, u švajcarskoj centraloj banci, za slučaj bilo kakve odbrane od rizika u međunarodnom okruženju", a između ostaloga i što su transportni troškovi visoki i zato što nema izdataka za čuvanje.

"Nova projekcija NBS je da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine biti 3,6 odsto, umesto ranije prognoziranih 3,5 odsto, a moguće je da će rast biti i veći", rekla je Tabaković.

Dodala je da je inflacija u Srbiji šestu godinu zaredom niska i stabilna, u proseku dva odsto i da su očekivanja da će tako biti i u narednom periodu.

Projektovana ciljana inflacija od tri odsto, plus-minus 1,5 odsto neće se, kako je rekla, menjati do kraja 2021. godine.

Istakla je da je u septembru nivo problematičnih kredita bio 4,66 odsto, a da su direktne strane investicije 2,9 milijardi evra i da se očekuje da dostignu prošlogodišnji 3,5 milijardi evra.

Strane direktne investicije, prema njenim rečima, petu godinu za redom pokrivaju deficit tekućeg računa.

Tabaković je rekla da rastu devizna i dinarska štednja, brže dinarska i da sada iznosi 74 milijarde dinara.

Izvoz robe i usluga Srbije je, prema njenim rečima, za prvih devet meseci ove godine veći za 10,9 odsto, a u EU za 10,6 odsto nego u istom periodu prošle godine i time se stopa rasta ukupnog izvoza u ovoj godini ubrzala u odnosu na 2018. godinu i približila se stopi rasta uvoza koja je međugodišnje iznosila 11,6 odsto.

"Želim da istaknem da je Srbija došla na korak od dobijanja investicionog rejtinga, karakterističnog za ekonomije koje odlikuje visoka sigurnost ulaganja", rekla je Tabaković.

Ona je rekla da su strani investitori ove godine iz Srbije izneli 709 miliona evra dobiti i da je prošle godine 56 odsto dobiti reinvestirano, a da se očekuje da i ove godine toliko odvoje za proširenje kapaciteta.

Generalni direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Savo Jakovljević rekao je da će ovu godinu na globalnom nivou obeležiti znatno usporavanje trgovine i privrednog rasta zbog rastućeg protekcionizma i neizvesnosti u pogledu budućih trgovinskih politika vodećih svetskih ekonomija.

"Relevantne međunarodne institucije smanjile su procene globalnog rasta, uključujući i procene za zonu evra koja je naš najvažniji spoljnotrgovinski partner uz ocenu da će se rast u narednom periodu ipak postepeno ubrzavati", rekao je Jakovljević.

Dodao je da se neizvesnost u pogledu budućih kretanja pre svega odnosi na cene nafte.

Direktor Odelenja za monetarnu analizu i izveštavanje Mirjana Miletić rekla je da su krediti privredi međugodišnje porasli 11,6 odsto, a stanovništvu 9,3 odsto.

Zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Milan Trajković kazao je da je učešće investicija u bruto domaćem proizvodu (BDP) sada oko 22 odsto i da će do kraja godine biti oko 23 odsto.

"Još nismo stigli uobičajen nivo investicija u BDP koji su imale zemlje centralne Evrope od 25-26 odsto, ali smo prevalili dobar deo puta", rekao je Trajković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR