Najnovije vesti
Vesti Politika
Rus kandidat za izaslanika Saveta Evrope za Kosovo: Protivljenje Prištine mom izboru nije ništa novo

Rus kandidat za izaslanika Saveta Evrope za Kosovo: Protivljenje Prištine mom izboru nije ništa novo

Rus, Aleksej Kondratjev, kandidat za specijalnog izaslanika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) za Kosovo izjavio je da protivljenje Prištine njegovom izboru nije neka novost i da pre svega treba razumeti mentalitet kosovskih Albanaca.

Aleksej Kondratijev, Rusija, Savet Evrope, Poslanik, Kosovo, Izvestilac Foto: Vestnik Kavkaza / screenshot
Aleksej Kondratijev, Rusija, Savet Evrope, Poslanik, Kosovo, Izvestilac

U izjavi za Sputnjik, Kondratjev kaže da su se od momenta ulaska ruske jedinice u sastav Kfora na teritoriji Kosova, Albanci jako negativno ponašali prema Rusima i na svaki način pokazivali da nisu spremni za dijalog i saradnju.

Pročitajte još

Albanci su, dodao je, preferirali, umesto Rusa, američki kontigent i zato za njega ovo nije neka novost.

Odbor Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) za politička pitanja i demokratiju danas treba da odluči o izboru novog izaslanika za Kosovo, a jedan od trojice kandidata je Kondratjev, što je izazvalo mnoga negativna reagovanja u Prištini, a odlazeći ministar privremenih prištinskih institucija, Bedžet Pacoli, je ocenio da bi njegov izbor bio opasnost za tzv. Kosovo i da, ako on bude izabran, sa njim ne treba sarađivati.

Komentarišući takve reakcije iz Prištine, Kondratjev kaže da je najvažnije to da se, po njegovom mišljenju, tokom ove godine mnogo toga promenilo u administrativnoj strukturi u Prištini.

Kako je istakaoo, neke od promena "direktno krše rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, a kao primer je naveo formiranje tzv. ministarstva odbrane Kosova".

Pročitajte još

- Zato kosovske vlasti sa današnjim panalbanskim stavovima opozicije ne žele nikakvo prisustvo Rusa na Kosovu - naveo je Kondratjev.

Vojni nadzor, kriminal, i ruševine NATO bombardovanja

O tzv. Kosovu, koje pamti iz perioda svog boravka od 1999. do 2000, ne do 2001, kako je to rekao Pacoli, Kondratjev kaže da je to bio period kada se još pucalo po ulicama, dešavale su se otmice, napadani su automobili, a bilo je i drugih oblika kriminala.

Pročitajte još

- Sama Priština bila je značajno razrušena zbog bombardovanja NATO-a. Neke zgrade i objekti su bili pogođeni raketama i bombama: ostale su rupe od bombi sa osiromašenim uranijumom. Tako da je sve prilično ličilo na ratno stanje - naoružane patrole na putevima, patroliranje helikoptera, aviona i bespilotnih letelica. I sve tada je bilo pod ozbiljnim vojnim nadzorom - ispričao je Kondratjev.

Inače, o kandidaturi Kondratjeva je ranije ove sedmice pisao i nemački Bild, koji je preneo da će njegov zadatak biti da informiše međunarodnu organizaciju Saveta Evrope o aktuelnom razvoju demokratije i, pre svega, o sukobu sa Srbijom.

Izabrani izvestilac, pisao je Bild, zapravo će postati ambasador Saveta Evrope na Kosovu i, između ostalog, dobiće širok pristup poverljivim temama.

Protiv izbora Kondratjeva su prištinske nevladine organizacije Institut za politička pitanja i Pokret FOL, koji šu na fonu Pacolijeve izjave uputili juče otvoreno pismo PS SE u strahu da bi Rus Aleksej Kondratijev mogao biti izabran za izaslanika za Kosovo.