Odloženo izjašnjavanje o štrajku 1Foto: N1

Izjašnjavanje zaposlenih u OŠ „Servo Mihalj“ u Zrenjaninu o mogućem štrajku u toj obrazovnoj ustanovi zbog blokiranog računa odloženo je za ponedeljak na molbu direktora škole, izjavio je za Danas Velizar Monić, predsednik jednog od sindikata u ovoj osmoletki – Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

U Ministarstvu prosvete rečeno je Danasu da su upoznati sa problemom blokade računa OŠ „Servo Mihalj“ u Zrenjaninu, nastalim izvršavanjem prinudnih naplata potraživanja po pravnosnažnim i izvršnim presudama u radnim sporovima, koje su protiv škole pokrenuli zaposleni te obrazovne ustanove.

„Postupajući po zahtevima škole za refundiranje sredstava Ministarstvo je izvršilo isplate po svim do sada dostavljenim zahtevima koji su sadržali dokumentaciju bez koje isplata ne bi bila moguća. Trenutno se čeka da škola dostavi nedostajuću dokumentaciju po već postavljenim zahtevima za isplatu. Napominjemo da nema zahteva te škole po kojima se nije postupilo, ali da školi sukcesivno stižu nove pravnosnažne presude koje Ministarstvu još nisu ni dostavljene na postupanje, te da je iz tog razloga škola u dužoj blokadi. Naime, iako su do sada isplaćena sredstva po dostavljenim presudama, školi se naknadno prinudno naplaćuju sredstva po novim pravosnažnim i izvršnim presudama u korist zaposlenih, što povlači održavanje blokade računa škole“, kažu u Ministarstvu i napominju da postupaju po hitnom postupku po zahtevima za refundaciju sredstava koje dobijaju od škole i da čine sve kako bi se taj postupak ubrzao i škola izašla iz blokade.

Kako je naš list pisao, račun ove osmoletke je blokiran od 6. avgusta zbog pravosnažne sudske presude o nezakonitom obračunu naklade za godišnji odmor u 2014. godini.

Prema tvrdnjama Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, zaposlenima u ovoj školi se na ime te naknade duguje u proseku po 4.000 do 5.000 dinara, ali je zbog nagomilanih sudskih i drugih troškova iznos koji škola mora da plati narastao na 1,4 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari