14. novembar  2019. 15.47  | Izvor: Tanjug

Digitalne veštine i prekvalifikacija ključni za opstanak poslova

SKOPLJE -

Digitalne veštine, praćenje trendova u oblasti novih tehnologija i prekvalifikacije od ključne su važnosti za budućnost i opstanak mnogih poslova, a predviđanja su da će upravo zbog digitalizacije i sve više automatizovane proizvodnje neki poslovi u narednim decenijama praktično izumreti, rečeno je na panelu u okviru Makedonija samita 2025.

Predsednik Upravnog odbora ICT Privredne komore MASIT Aneta Peseva ocenila je da Makedonija ne zaostaje za svetom kada je u pitanju IT sektor, da mladi sve više upisuju tehničke fakultete te da se u tom sektoru poslednjih godina beleži rast broja zaposlenih inženjera.

IT sektor je oblast kojom se možemo ponositi jer naše inženjere svaka kompanija može da zaposli, istakla je Peseva.

Ona je međutim dodala da neke profesije izumiru, i pozvala se na jednu oksfordsku studiju od pre tri godine koja je pokazala da će mnoge profesije sada aktuelne iščeznuti u naredne dve decenije.

Među prvima su vozači, budući da u toj oblasti dominira automatizacija rada.

"Neke profesije će umreti neke preživeti", poručila je ona na panelu na temu posvećenom predviđanju budućnosti poslova i veština.

Peseva je istakla da je važno da se radi na pekvalifikacijama, ističući da su digitalne veštine od velike važnosti.

Danijela Zampini iz Međunarodne organizacije rada rekla je da je važno da fokus bude na novim tehnologijama i da je sve dominantnija veštačka inteligencija.

Istakla je da svaka politika mora da bude dizajnirana tako da čovek može da živi pristojno od svog rada, odnosno da čovek bude u centru te politike.

Takođe je navela da je u današnje vreme važno posedovati veštine koje su kompetitivne na tržištu rada.

Granit Almog Bareket iz Mandel School od Education rekla je da je primetno da danas radnom čoveku nedostaje sve više slobodnog vremena i posvećenost i drugim aktivnostima.

Direktor u Grupaciji KOSTAL koja je deo nemačke Kostal Group - svetski lider u dizajnu i proizvodnji naprednih proizvoda elektronike i mehatronike za automobilsku industriju Viktor Mizo ukazao je na važnost postojanja stabilnih radnih mesta, industrije zasnovane na znanju i inovacijama, unapređenje radnih veština i sposobnosti, kao i radne discipline.

On je kao primer za to naveo način rada u nemačkim kompanijama.

"Ako je radno vreme od 8. 30 podrazumeva se da je radnik tad već počeo da radi, i da je osam sati na poslu proveo apsolutno produktivno. Produktivnost znači i borbu za platu", dodao je Mizo.

Srodne vesti