Skandalozno smanjivanje izdvajanja za kulturu, ispod jedan odsto budžeta 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Skandalozno je i zabrinjavajuće smanjivanje procentualnog izdvajanja za kulturu na 0,73 odsto od ukupnog budžeta u Vladinom predlogu budžeta Republike Srbije za 2020. godinu, saopštio je danas Upravni odbor Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

U saopštenju se navodi da „država koja za svoju kulturu izdvaja najmanje po glavi stanovnika u regionu i čiji je budžet za kulturu manji od budžeta za kulturu gradova u okruženju, trebalo bi da ubrzano povećava ovaj budžet i omogući pristup i participaciju u kulturi svojim građanima i građankama“.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije pozvala je kulturne radnike i radnice da dignu glas protiv marginalizacije uloge kulture u društvu i da se priključe kampanji „Minimum 1% za kulturu“.

U saopštenju se navodi i da su izdvajanja za kulturu u poslednjih pet godina stalno bila ispod tog jednog procenta od ukupnog republičkog budžeta, pa je tako budžet za kulturu bio procentualno nešto veći za 2019. i 2017. godinu kada je iznosio 0,74 odsto budžeta.

Još manje novca procentualno u budžetu za kulturu bilo je 2015. – 0,70 procenata od ukupnog budžeta, zatim 2018. u kojoj je za kulturu bilo izdvojeno 0,64 odsto od ukupnog republičkog budžeta, a najmanje novca procentualno bilo je izdvojeno 2016. godine, kada je budžet za kulturu iznosio 0,62 odsto od ukupnog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari