Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
VREDNE RUKE POVRATNIKA Stočar sa grmečkih padina oživeo POHARANO IMANJE

VREDNE RUKE POVRATNIKA Stočar sa grmečkih padina oživeo POHARANO IMANJE

Na padinama Grmeča, u selu Šurkovac gde je nekada živelo više od 500 stanovnika, povratničku čast čuva Mirko Pandža koji je obnovio porodično imanje, izgradio seoski put i posvetio se proizvodnji ovčijeg i kozijeg mesa, mleka i sira te meda i kokošijih jaja.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

U ovaj planinski kraj, odakle se u nizini, u jesenjoj izmaglici naziru Ljubija, Prijedor, Sanski Most, Budimlić Japra i Novi Grad, Pandža se vratio pre deceniju i po, odlučan da iskoristi mogućnosti zdravog prirodnog ambijenta. Sada, gotovo usamljen, bez komšija u blizini, bori se da vredno radeći obezbedi dovoljno hrane za svoju porodicu a preostali deo plasira na tržište.

- Selo u kojem su ubedljivu većinu u predratnom periodu činili Hrvati, bilo je zapušteno i napušteno. Mnogi su odavde otišli u jednom pravcu, manjina se vratila, većinom starijih koji, kao i ja, vole rodno mesto, svoj zavičaj. Za razliku od njih, ja sam odlučan da iskoristim zdravu prirodu, nezagađenu sredinu i to stavim u funkciju stočarske i poljoprivredne proizvodnje – pohvalio se Pandža. 

Zajedno sa bratom Marinkom koji radi zajedno sa njim, primarno uzgaja alpske koze i ovce rase pramenka. Ova delatnost je najzastupljenija u Mirkovom domaćinstvu.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

- Jedino proizvodnja može oživeti selo. U to sam apsolutno uveren. Obrađujem i koristim 400 dunuma zemljišta. Stalno povećavam proizvodnju kozijeg i ovčijeg mleka, sira, kokošijih jaja, meda... –objašnjava Pandža suštinu svoje delatnosti u poljoprivredi.

- Najveći deo ovih proizvoda prodajem poznatim kupcima sa kojima sam dogovorio isporuku. Oni dolaze na kućni prag a nekima ja donosim svoje proizvode. Radim mnogo, verujem da sam se opredelio za isplativ posao kojeg se neću odreći – optimista je Pandža, gorštak iz Šurkovca koji je odlučan da dugoročno ostane i gradi bolji život u udaljenom i opustošenom kraju, do kojeg je od prve jesenje kiše do proleća, dok ne okopni sneg, šumskim putevima gotovo nemoguće doći. 

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

- Kod mene je zdrava proizvodnja u pravom smislu. Nema hemije, nema žita ni plantažnih voćnjaka. Priroda jeste divlja, a mesto na nekoliko stotina metara nadmorske visine. Međutim, za mene nema prepreka da ostavarim davno planirani i započeti posao. Čak sam, nabavio i građevinsku mašinu koja mi služi za popravku puta i razgrtanje svega. Za mene je sve ovo veliki i pravi izazov – priča Mirko okružen alpskim kozama koljih ima četrdeset a stado stalno povećava. 

- Radimo i borimo se da domaći proizvodi bude adekvatno prepoznati a farmeri i proizvođači kao ja, budu adekvatno stimulisani – kaže Pandža koji je alpsu kozu, autohtonu rasu u Sloveniji prepoznao kao dobru priliku za stočarstvo na padinama Grmeča.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Aktivan je i u društvenom životu. On prednjači u nastojanju da obezbedi bolje uslove svojim sunarodnicima, hrvatskim povratnicima.

– Nisam zadovoljan jer smatram da loakalne vlasti u Prijedoru, republičke u Banjaluci i državne u Sarajevu ne pokazuju dovoljno interesovanja za povratnike, za pokretanje malog biznisa na poljoprivrednim imanjima i druge programe – smatra Mirko.

Porodica u Mostaru

Marinkova supruga i dve kćerke žive u Mostaru. One povremeno dolaze u Šurkovac.

- One imaju obaveze, posao, školovanje i druge psolove koje ne mogu napustiti. Meni ovde pomaže brat Marinko, koji mi je desna ruka za sve poslove jer sam čovek, koliko god je sposoban, ne može sam raditi – ispričao nam je Pandža, pokazujući veliko imanje, obnovljenu kuću i planinski kraj visoko u brdima, gde je zima već uveliko zakoračila.