Наше полуге у швајцарском сефу: Србија први пут купила злато у иностранству 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Наше полуге у швајцарском сефу: Србија први пут купила злато у иностранству
Trenutno na sajtu: 529       |       Podeli:
15.11.2019 | 0 коментар(а)



Народна банка Србије први пут је купила злато на међународном тржишту. Реч је о девет тона купљених у октобру за 395 милиона евра,

саопштила је Јоргованка Табаковић, гувернер НБС. Наша земља, тако, данас има 30,4 тона овог племенитог метала у својим девизним резервама.

Злато чини укупно 10 одсто девизних резерви Србије.

- Противвредност 30,4 тоне злата је 1,3 милијарде евра - истакла је Табаковићева. - Нето девизне резерве данас су на нивоу од 12 милијарди евра, док су у бруто износу премашиле 14 милијарди евра.

У претходном периоду, откако је актуелни гувернер на челу НБС, све количине злата куповане су од Рудника "Бор" по важећим берзанским ценама, док је поменутих девет тона прошлог месеца први пут купљено у иностранству.

- Реч је о злату високе финоће, која у просеку износи 99,1 проценат - истакла је Табаковић. - Купљено злато се држи на сигурном месту, у швајцарској централој банци, за случај било какве одбране од ризика у међународном окружењу.

Према речима гувернера НБС, Србија може да се похвали инвестирањем девизних резерви у најквалитетнију имовину.

Како је истакнуто на јучерашњем представљању новембарског Извештаја о инфлацији, Народна банка Србије повећала је пројекцију раста бруто домаћег производа за 2019. годину на 3,6 одсто са ранијих 3,5 процената.

ГЗС/Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.168.635 посета
Тренутно на сајту: 529 посетилац(a)