Zvezdin pakleni raspored, četiri meča u šest dana i šansa protiv “mamurnog“ Asvela

Vreme čitanja: 5min | pet. 15.11.19. | 08:42

Crveno-beli večeras moraju da iskoriste probleme francuskog tima (19 časova, TV Sportklub)

Posle najdominantnije partije od početka sezone, došlo je vreme za treću recku u Evroligi. Okolnosti su idealne za tako nešto. U goste dolazi Asvel (TV Sportklub, 19.00) koji je posle gotovo senzacionalne pobede nad CSKA u Lionu bio lišen svih obaveza zbog oproštajne ceremonije Tonija Parkera u San Antoniju, zbog čega je deo tima bio prisutan u srcu Teksasa, da bi se u roku od 48 sati vratio preko pola sveta do Beograda kako bi izvršili svoje obaveze u četvrtom evropskom gostovanju.

Kako je trener Zvezdan Mitrović otkrio u nedavnom razgovoru za MOZZART Sport, ekipa nije bila na okupu od i sve do četvrtka uveče nije odrađen nijedan zajednički trening što u ovakvom, gusto popunjenom kalendaru pred četiri utakmice u šest dana može da bude kontraproduktivno.

Izabrane vesti

Tu leži Zvezdina šansa da napumpa samopouzdanje pre nego što se uhvati u koštac sa svojim paklenim rasporedom, dva dana uoči prvog večitog derbija i pred sedmicu sa dva evroligaška gostovanja Albi i Žalgirisu!

Svesni su svi na Malom Kalemegdanu da bi narednih šest dana moglo da odredi dalji tok sezone i pokaže gde je Crvena zvezda u ovom trenutku u odnosu na krem evropske košarkaške scene. Protivnici su po meri, teški, ali ne i nepobedivi, mada bi samo jedan pogrešan korak mogao Crvenu zvezdu da odvede do ishoda koji se nikome ne bi svideo. Trener Andrija Gavrilović za meč protiv francuskog šampiona ima po jednu dobru i lošu vest. Stratos Perperoglu zbog problema s kolenom izvesno neće igrati večeras, dok Derik Braun radi punim intenzitetom ali večeras neće biti na parketu. Plejmejker Filip Čović je sanirao povredu ligamenata. Jedino je Dejan Davidovac i dalje pod znakom pitanja zbog problema s leđima, ali postoji određena šansa da bi i on čak mogao da zaigra.

Asvel je odlično startovao evroligašku sezonu i iznad svih očekivanja upisao četiri pobede iz sedam rundi. Ono što je ipak zajedničko za sve recke jeste domaći teren, gde je lionski sastav praktično nedodirljiv! Asvel se dosad nije pokazao na gostovanjima i vrlo je darežljiv prema rivalima. Prosečno dozvoljava čak 85 poena, a još se pamti i prepričava onaj poraz od Bajerna u Minhenu (104:63) kada je Dejan Radonjić nadigrao svog kuma Zvezdana Mitrovića.

I u tim porazima Asvel je imao jednu zajedničku crtu – kontrolisanu napadačku igru domaćina. Samo tako Crvena zvezda može do pobede nad Asvelom koji ove sezone važi za jedan od boljih defanzivnih sastava, dok je ofanzivno među najslabijima u elitnom takmičenju. Zvezdan Mitrović je za MOZZZART Sport otkrio da mu je trenerska filozofija takva da voli da se prilagodi igračkom kadru kojim raspolaže, ali je u biti i dalje strahovita odbrana.

Njegov prvi pik tokom leta bio je Tonje Džekiri i vlasnik Asvela Toni Parker omogućio mu je važan potpis koji se brzo isplatio. Posle dobre sezone u Gacijantepu mladi centar je napravio iskorak u svojoj debitantskoj sezoni u Evroligi i trenutno je najefikasniji igrač Asvela s prosekom od 10 poena. Oko sebe Džekiri ima dvojicu iskusnih kajli. Antoan Dio pored sigurnosti u šutu radi i mnogo na tome da razigra sastav. Trenutno je na 41,7 odsto ubačenih šuteva za tri (10/24), a prvi je asistent ekipe s 25 asistencija. Doduše i ubedljivo najveći “prodavač“ lopti sa 15 izgubljenih poseda. Za njega će, pod uslovom da bude igrao (propustio meč s CSKA zbog povrede butnog mišića) verovatno biti zadužen kapiten Branko Lazić kako bi ga opteretio na prenošenju lopte i naterao ga da nastavi taj negativni trend. Iskustvo takođe donosi i Dejvid Lajti. Krilni košarkaš se prevashodno oslanja na realizaciju ispod linije 6,75 metara, ali zna i da se podigne na šut s distance kad god je to potrebno, pa je tako drugi trojkaš ekipe s učinkom 9/20. Džordan Tejlor je harpunom proburazio CSKA prošle sedmice i pokazao da u njemu ima vatre. Nešto je slabije počeo sezonu, nije uspeo da nađe svoj napadački ritam posle dobre role protiv Olimpijakosa na otvaranju sezone. Mada deluje da bi mu dobro izdanje protiv aktuelnog šampiona Evrope moglo da podigne samopouzdanje za nastavak takmičenja. Tip je igrača kome dosta zavisi od toga da li će ubaciti prvi šut na utakmici i ako ga krene može da razbije svaku odbranu, a ako promaši ulazi u kontraritam iz kojeg se teško izvlači.

Određenu širinu Zvezdanu Mitroviću daju još iskusni Edvin Džekson koji se još traži ove sezone, zatim Livio Žan Šarl koji redovno počinje utakmice za Asvel, dok Šarl Kaudi takođe ima svoje kvalitete u šutu iz drugog plana i bogatu karijeru iza sebe što poziva na oprez. Treba obratiti pažnju i na Rihardsa Lomaža koji je odigrao najbolju partiju karijere protiv CSKA i ubacio 15 poena gotovo niotkuda.

Crvena zvezda mora da bude psihološki i igrački na nivou utakmice protiv Himkija da bi bila sigurna u nova dva boda. Možda će za trijumf biti dovoljno i manje, pogotovo ako se ispostavi da se gosti još nisu “otreznili“ posle svečanosti u San Antoniju, ali zarad podizanja radne temperature pred utakmice visokog napona i još većeg značaja treba biti siguran, ubedljiv i stabilan.

Teško je da će tokom sezone biti prilike za “lakšu“ evropsku pobedu, a ovo bi mogla da bude jadna od njih... Pogotovo kada se uzme sve ono što ekipu čeka do narednog četvrtka.

EVROLIGA - 8. KOLO

Četvrtak
Himki - Olimpija Milano 87:79
/Šved 24 - Rol 14/

Efes - Zenit 90:88
/Micić 24 - Holins 26/

Panatinaikos - Alba 105:106 (posle dva produžetka)
/Papapetru 39 - Hermanson 20/

Baskonija – Makabi Tel Aviv 83:113
/Šengelija 31 – Vilbekin 20/

Real Madrid - Barselona 86:76
/Rendolf 16 - Mirotić 19/

Petak
18.00: (1,60) CSKA (14,5) Fenerbahče (2,55)
19.00: (1,30) Crvena zvezda (16,0) Asvel (3,90)
20.30: (1,80) Olimpijakos (14,5) Žalgiris (2,15)
21.00: (1,60) Valensija (14,5) Bajern (2,55)

*** kvote su podložne promenama

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara