NBS: Srbija nije mogla da troši novac SFRJ jer je bila pod sankcijama 1Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije (NBS) negirala je navode iz Hrvatske da je Srbija trošila novac bivše SFRJ tokom devedesetih godine, ističući da to nije bilo moguće jer je bila pod međunarodnim sankcijama, piše današnja „Politika“.

„Navodi da je Srbija odobravala trošenje ili trošila zajednička sredstva bivše države SFRJ tokom devedesetih godina nemaju uporišta ni u dokazima, niti u logici jer je Srbija u to vreme bila bila pod sankcijama međunarodne zajednice“, rekli su iz NBS za beogradski dnevni list.

Istaknuto je da Hrvatska ni posle 20 godine nije ponudila nijedan validan dokaz na sastancima tela nadležnih za sukcesiju.

Pisanje hrvatskih medija- da Hrvatska od Srbije potražuje 148,5 miliona dolara u postupku sukcesije imovine SFRJ, u NBS smatraju za neosnovane i ocenjuju kao pritisak i posledicu nerealnih očekivanja hrvatske strane pred sastanak Stalnog mešovitog komiteta.

Ovaj komitet je osnovan u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, a sastanak je održan u sredu u Zagrebu.
Iz NBS podsećaju i da je komitet sazvan te nakon četiri godine, „zbog odugovlačenja i nespremnosti hrvatske strane da pripremi ovaj sasatanak“, iako je obaveza sastajanja češća.

Hrvatska novinska agencija Hina je u sredu prenela pisanja „Večernjeg lista“ da se u trenutku raspada bivše Jugoslavije na deviznim računima u mešovitim bankama SFRJ u inostranstvu nalazilo 645,55 miliona američkih dolara, a da je pre početka razgovora o podeli Srbija ostale države naslednice obavestila da je na računima „samo 56 miliona dolara, odbijajući da objasni gde je novac“.

Kako piše „Politika“, iz NBS kažu da je Sporazumom „jasno potvrđeno da se dele isključivo raspoloživa sredstva“, dok je iznos od 645,55 miliona dolara predstavljao „knjigovodstveno stanje koje su utvrdile sve države sukcesori na osnovu uvida u raspoloživu dokumentaciju“.

Iz NBS su istakli i da je najveći broj mešovitih banaka u vreme i nakon zaključenja Sporazuma o sukcesiji „otišao u stečaj ili likvidaciju i jasno je bilo već tada da iznos koji predstavlja knjigovodstveno stanje neće biti u potpunosti namiren jer depoziti država nigde u svetu nisu osigurani, a namirenje se vrši iz raspoložive stečajne, odnosno likvidacione mase“, te da je upravo iz tih razloga u Sporazum uneta odrednica da se deli ono što je raspoloživo.

Iz NBS napominju i da su po Sporazumu o pitanjima sukcesije raspodeljena sredstva u četiri mešovite banke u ukupnom iznosu od oko 107 miliona dolara, te da je to „još jedan dokaz da je nepotkrepljena izjava o navodnim sredstvima od 56 miliona dolara“.

Nakon održanog sastanka Stalnog mešovitog komiteta, državna sekretarka hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Andreja Metelko-Zgombić rekla je da će Hrvatska istrajati na tome da se utvrdi kako su nestala sukcesijska sredstva i da se na odgovarajući način pronađu mehanizmi kompenzacije od one države za koju se potvrdi da ih je koristila.

Iz NBS su za „Politiku“ izjavili da „tvrdnje koje je iznela Andreja Metelko Zgombić nisu tačne, niti imaju bilo kakvog osnova u Sporazumu o pitanjima sukcesije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari