Akteri špijunske afere u "Prvom partizanu" u pritvoru 1Foto: Stefana Savić

Četvorici aktera špijunske afere u užičkoj vojnoj fabrici „Prvi partizan“, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu, nakon salušanja, odredio je pritvor do 30 dana.

Viši sud u Beogradu je saopštio da im je pritvor određen zbog postojanja „osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke“, kao i „zbog postojanja drugih okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva D. Š.“, koji je državljanin Severne Makedonije i vlasnik kompanije „Ars grupa“ u Skoplju.

Kako je Danas pisao, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pripadnici MUP, BIA i VBA su, u jednom beogradskom hotelu, uhapsili B. G. iz Užica, penzionisanog inženjera i konstruktora u Pogonu za alate i mašine u „Prvom partizanu“, i D. Š. iz Skoplja. Uhapšeni su i inženjeri u tom preduzeću – N. I. iz Požege, konstruktor alata, i M. M. projektant mašina iz Užica.

Sumnja se da su trojica inženjera prodavali vlasniku kompanije „Ars grupa“ tehničku dokumentaciju o opremi koja se koristi u „Prvom partizanu“ za proizvodnju metka kalibra 12,7 mm, kako bi on mogao da je primeni u fabrici koju namerava da izgradi u Severnoj Makedoniji ili da, navodno, dokumentaciju proda firmama koje proizvode oružje i municiju u BiH i Kataru. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, za deo dokumentacije, B. G. je primio 30.000 evra od D.Š, a isto toliko je trebalo da dobije posle predaje kompletnih dokumenata.

Viši sud u Beogradu je saopštio da se D.Š. i B. G sumnjiče za izvršenje krivičnog dela davanje mita u obavljanju privredne delatnosti, a B. G i za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekavanju, dok se M. M i N. I. terete za po jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja odgovornog lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari