Stvara li se mala Jugoslavija? Mali šengen veći i bolji od praznih obećanja

Goran Čvorović

15. 11. 2019. u 14:05

Dežurni kritičari zameraju da se tako stvara nova mala Jugoslavija

Ствара ли се мала Југославија? Мали шенген већи и бољи од празних обећања

NEKADA manje može da bude veće, kažu mudri ljudi. Pa kad Zapadnom Balkanu ozbiljno usporavaju prijem u veliku EU, onda je i "mali šengen", koji za početak treba da uključi Beograd, Skoplje i Tiranu, a kasnije i ostale, veći i bolji od praznih obećanja.

Dežurni kritičari zameraju da se tako stvara nova mala Jugoslavija. A šta je bilo loše u tome što su radnici iz Prokuplja u vreme SFRJ mogli da rade u Skoplju, a kamioni iz Kumanova nisu čekali u kilometarski dugim redovima da bi preskočili barijeru na putu do Beograda, imajući u vidu da je ceo projekat osmišljen tako da se u našem regionu lakše kreću ljudi, kapital i roba?



Kažu neki dušebrižnici da se time, navodno, stvara i "velika Albanija". Neće biti, ako se baš oko toga spore Tirana i Priština. Jedni hoće, drugi neće. Zna se i zašto se protivi garnitura u Prištini - jer bi im onda pale takse. A kad budu jednom pristali, onda će istovremeno mnogo bleđa biti i administrativna linija na Jarinju.

Bliži toj ideji od Prištine su trenutno u Sarajevu, gde ipak uviđaju da ne mogu da ostanu sami. Kada se i oni budu odvažili na taj korak, što je sve realnije, to će još više ispraviti krivu Drinu i spojiti Srbe s obe obale. Neće, tako, biti ni "velike Albanije", ni "velike Srbije", već "malog šengena".

Uvek je dobro kada padaju granice, one koje ne dovode državu u pitanje, već uklanjaju administrativne rampe. Eto prilike da ne gubimo vreme dok se EU ne reformiše i da se malo ukrupnimo, tim pre što ovu inicijativu podržava i Brisel.

Upućeni su govorili da bi bivša Jugoslavija, da je opstala i nije se raspala u krvi, bila davno, tako celovita, primljena u EU. Pa kad već nisu primili veliku Jugoslaviju, neka prime "mali šengen". Ionako nam ne daju drugi izbor.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kangaroo

15.11.2019. 20:27

Nemojte, molim vas. Sada smo u nekom drugom savezu i ne moraju vise da traze izgovor zasto nas nece. Sada je kao nadjeno nekakvo resenje i njima u Briselu je laknulo. Njihova reakcija je u stilu legendarnog Zike Pavlovica: Resismo se i te bede.

Kangaroo

15.11.2019. 23:15

U Briselu sede glavni dirigenti raspada Juge, uzeli su ono sta su hteli, ostalo ih ne interesuje. Tu je prica o ulasku u EU zabetonirana. Sta to prije shvatimo, bice nam lakse.