Пао договор о састанку лидера „нормандијске четворке“

© AP Photo / Gerard JulienПредседник Русије Владимир Путин рукује се са председником Француске Емануелом Макроном на састанку у тврђави Брегансон
Председник Русије Владимир Путин рукује се са председником Француске Емануелом Макроном на састанку у тврђави Брегансон - Sputnik Србија
Пратите нас
Лидери Француске, Немачке, Украјине и Русије састаће се у „нормандијском формату“ 9. децембра у Паризу, саопштила је агенција „Блумберг“, позивајући се Јелисејску палату.

Састанак је потврдила и канцеларија председника Украјине Владимира Зеленског, а представници немачке Владе су потврдили да ће немачка канцеларка Ангела Меркел учествовати на самиту.

„Председник Украјине Владимир Зеленски је разговарао телефоном са председником Француске Емануелом Макроном. Састанак лидера Украјине, Немачке, Француске и Русије у ’нормандијском формату‘ биће одржан 9. децембра“, наведено је у саопштењу канцеларије Зеленског на званичном профилу на Фејсбуку.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је раније да је још рано говорити о могућности билатералног састанка руског председника Владимира Путина и његовог украјинског колеге Владимира Зеленског и да је тренутно акценат на припреми за самит у „нормандијском формату“.

Такозвани „нормандијски формат“ преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године.

Тада су, током обележавања 70. годишњице искрцавања савезничке војске у Нормандији, лидери Русије, Украјине, Француске и Немачке први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу.

Од тада је одржан низ телефонских разговора и састанака на највишем нивоу, као и контаката министара иностраних послова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала