Rekli su da nemaju šta da prijave, ali su carinici pregledali folksvagen turano nemačkih tablica i šokirali se! Na graničnom prelazu Gradina sprečen šverc svete jevrejske knjige

J.D.Lj.- V.Ć.

15. 11. 2019. u 22:21

Otkrivena cilindrična bakarna futrola i u njoj svitak na hebrejskom. U kutiji ukrašenoj poludragim kamenjem svitak za koji se sumnja da je deo Tore

Рекли су да немају шта да пријаве, али су цариници прегледали фолксваген турано немачких таблица и шокирали се! На граничном прелазу Градина спречен шверц свете јеврејске књиге

Foto Uprava carina

NA graničnom prelazu Gradina, srpski carinici su, u saradnji sa policijom, u petak otkrili i sprečili pokušaj krijumčarenja antikviteta neprocenjive vrednosti. Reč je o jevrejskim spisima, pisanim na pergamentu za koje se pretpostavlja da su vrlo stari i - vredni. Nezvanično, vrednost zaplenjenih antikviteta, koje je pokušao da prenese jedan Libanac, premašuje 100.000 evra.

Reč je o svicima iz jevrejske svete knjige Tore. Nesvakidašnji antikviteti otkriveni su nakon što su oba putnika u "folksvagen turanu" odgovorila da nemaju ništa da prijave, a carinici su ipak odlučili detaljno da pregledaju automobil. Tako su u vozilu nemačkih registarskih tablica, najpre pronašli bakarni cilindar sa pergamentom, a potom i kutiju u kojoj se nalazi sveta jevrejska knjiga.

U kaseti ispod sedišta, iza servisne knjižice vozila, zatečena je kesa u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola, koja je od starosti i patinirala. Otvorivši je, carinici su u njoj zatekli svitak ispisan na hebrejskom, na pergamentu od goveđe kože.

Nastavili su kontrolu automobila, pa su u prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u majicu.

U Upravi carina navode da bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocenost, koja se u praksi retko sreće. Kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac, kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji se sumnja da je deo jevrejskog svetog spisa Tore.

Foto Uprava carina

Vrednost zaplenjenih antikviteta će biti utvrđena naknadnom ekspertizom.

Inače, spise su carinici otkrili u vozilu u kome je, na suvozačevom mestu, bio Libanac sa prebivalištem u Berlinu i koji se i prijavio kao vlasnik otkrivenih predmeta. Protiv njega će biti pokrenut postupak, a iz Uprave carina navode da je, zahvaljujući opravdanoj sumnji carinskih službenika, deo svetske kulturne baštine spasen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu.

Foto Uprava carina

OBAVEŠTENI NADLEŽNI

O BOGATOJ zapleni na Gradini odmah je obaveštena Jevrejska zajednica u Beogradu. Iz ove ustanove je i potvrđeno da su otkriveni delovi jevrejskog svetog spisa, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom veštačenju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)