Poniženje za više od 5.000 poginulih i 7.000 ratnika, učesnika u balkanskim ratovima: Bez novca za projekat o Spomenici

V. KADIĆ

16. 11. 2019. u 08:30

NVO "Društvo za istorijska istraživanja" nije dobilo od ministarstva kulture novac za projekat

Понижење за више од 5.000 погинулих и 7.000 ратника, учесника у балканским ратовима: Без новца за пројекат о Споменици

Crnogorci u balkanskim ratovima

VREDNI projekat NVO "Društva za istorijska istraživanja" iz Podgorice - Spomenica palih za otadžbinu - gubici crnogorske vojske u balkanskim ratovima", vrsnih istraživača Miloša K. Vojinovića i Tadije B. Bošković nije dobila podršku Ministarstva kulture Crne Gore na javnom konkursu o raspodeli sredstava 36 nevladinih organizacija za dostignuća u oblastima umetnosti i kulture u iznosu od 357.728 evra!

Prema vrednovanju komisije, Spomenica se našla na 99. mestu sa samo 30 od mogućih 100 bodova! I daleko iza "Doprinosa jačanju i afirmaciji kvir kulturne scene kao društveno angažovane umetnosti" i "Afirmacije rodnih različitosti kroz kulturu", koji su, kako saopštavaju iz Društva, podržani sa po 12.000 evra, naglašavajući da ovim isticanjem ne žele da povrede nijednog građanina i njihovo pravo na opredelenje.

- Nepodržavanjem našeg projekta od Ministarstva kulture smatramo da je poniženo više od pet hiljada smrtno stradalih ratnika koji su svoje živote ugradili u temelje Crne Gore, kao i više od sedam hiljada ranjenika do čijih smo imena došli tokom prikupljanja podataka za Spomenicu - naveo je Miloš K. Vojinović, predsednik ove NVO u pismu ministru kulture Aleksandru Bogdanoviću. - Ove, današnje Crne Gore ne bi bilo da nije bilo njihove žrtve. Njihova imena sa kratkim biografskim podacima bi prvi put bili publikovana i za sva vremena sačuvana od zaborava. Poniženi su i ogromni rad i zalaganje istraživača.

Kralj Nikola ulazi u Skadar

NI NjEGOŠ NE BI PROŠAO

PRED "stručnjacima" Ministarstva kulture na čijem ste čelu, Njegoš i drugi velikani se ne bi mogli ni primaći projektima u kojima dominira Montenegro i tzv. nezavisna kulturna scena. Ovim nam šaljete poruku koja je nedvosmislen primer neodgovornog vršenja vlasti, zbog čega bi vi i vaši saradnici, ali i odgovorni iz drugih ministarstava, morali snositi ne samo moralnu i političku već i zakonsku odgovornost zbog rasipničkog i neodgovornog trošenja novca građana - navodi Vojinović.

Aleksandar Bogdanović


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije