');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

PROTEST "1 OD 5 MILIONA" Poruka Balaševiću i "gost iznenađenja" kod Palate pravde (VIDEO)

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu održan je 50. put. Učesnici su se okupili na platou kod Filozofskog fakulteta, a potom krenuli u šetnju preko Terazija, ulicama Kralja Milana, Kneza Miloša i Nemanjinom do Palate pravde u Savskoj, gde im se obratio Aleksandar Obradović iz Valjeva, koga su organizatori u najavi šetnje nazvali "gostom iznenađenja".

Protest 1 od 5 miliona Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija
Protest 1 od 5 miliona

- Ovo je 50. subota i nešto više od kako protestujemo, 11 meseci smo na ulicama ove zemlje, borimo se protiv nasilja, laži, za istinu i promenu sistema. Borimo se svi zajedno, za sve nas, a što najbitnije za našu budućnost, našu decu, da se naši prijatelji vrate, da oni ostanu, da bake i deke mogu slobodno da žive. Borimo se za ovu zemlju, da ostanemo ovde i borimo se za Srbiju jer je volimo. Ovo je naša zemlja i naši ljudi. Pokušavamo 11 meseci da raskrinkamo laž i prevaru ovog sistema - rekao je otvarajući skup Srđan Marković, jedan od organizatora protesta.

Marković je, u ime okupljenih, poslao i poruku kantautoru Đorđu Balaševiću.

- Ima jedan čovek koji je imao problema sa srcem i završio je u bolnici, i tu smo da mu pružimo podršku. Đorđe Balaševiću, izdržaćeš, znamo. Pred nama su nove pobede, nove bitke, za oslobađanje institucija - naveo je Marković i pozvao okupljene u šetnju ka Palati pravde.

Tokom šetnje puštana je Balaševićeva pesma "Samo da rata ne bude" da bi se, kako su naveli organizatori, "iskazalo poštovanje čoveku koga voli ceo Balkan".

Foto: P. Dimitrijević / RAS Srbija

Među okupljenima su, kako su javili reporteri "Blica", i lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Boško Obradović.

Pred Palatom pravde organizatori su telefonom pozvali Aleksandra Obradovića, zaposlenog u "Krušiku" iz Valjeva, koji se nalazi u kućnom pritvoru jer se tereti za "odavanje poslovne tajne".

Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

- Dobro veče iz Valjeva svim odvažnim ljudima. Hvala organizaciji, hvala na podršci, solidarnosti i snazi koju mi dajete. Ne očekujte od mene nadahut govor, nemam talenta, ni znanja za to. Ne smatram sebe herojem, niti mernom jedinicom za hrabrost. Ja sam običan čovek koji nije želeo da gleda propadanje svog preduzeća. A ono nije usamljen slučaj. Mnogo je “krušika” koji tako posluju. Voleo bih da sam svojim činom dao primer za oslobađanje od straha. Ako sam ja to mogao, onda to može svako od nas - kazao je Obradović, završavajući svoje telefonsko obraćanje rečima da “nema povlačenja ni korak nazad”.

Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

Nakon toga su organizatori protesta još jednom pozvali na bojkot izbora na proleće, i pozvali na okupljanje sledeće subote u isto vreme.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra 2018. u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Pročitajte još

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi posle nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".