Škola
Alo!/ Dejan Briza
Učionica klupa škola

Dejan Briza

Učionica, Foto: Alo/Dejan Briza

* Đaci osnovnih škola u jednom tromesečju izostanu sa nastave u proseku pet dana

* Razlog izostajanja iz škole nisu zdravstveni problemi, već izbegavanje zakazanog propitivanja, kao i pismenih i kontrolnih zadatka

*  Uz podršku i odobravanje roditelja, koji, kako kažu psiholozi i prosvetari, na ovaj način čine medveđu uslugu svojoj deci praveći od njih neodgovorne osobe

Naime, đaci osnovnih škola u jednom tromesečju izostanu sa nastave u proseku pet dana, dok srednjoškolci ne dolaze na časove po deset dana. A razlog izostajanja iz škole nisu zdravstveni problemi, već izbegavanje zakazanog propitivanja, kao i pismenih i kontrolnih zadatka.  Nažalost, sve to uz podršku i odobravanje roditelja, koji, kako kažu psiholozi i prosvetari, na ovaj način čine medveđu uslugu svojoj deci praveći od njih neodgovorne osobe, koje sutra neće ni znati ni umeti da preuzmu odgovornost za svoje postupke.

Naime, kako bi deca imala što bolje ocene u dnevniku, nemali broj roditelja podržava i pravda namerne izostanke kad su provere znanja.

Potez ovog učenika rasplakaće svakog nastavnika i profesora u Srbiji!

AUTOR: Alo!; D.K. DATUM I VREME: 16.11.2019. 14:28 Dečak sa Floride, učenik trećeg razreda osnovne škole, ponudio je svojoj učiteljici novac koji je dobio za rođendan jer misli da nastavnici nisu dovoljno plaćeni za ono što rade.

U jednom odeljenju osmog razreda jedne beogradske škole u prvom tromesečju zabeleženo je čak više od 700 izostanaka, od kojih je većina opravdana. Samo četvoro učenika nije imalo nijedan izostanak, zbog čega su dobili i javnu pohvalu od razrednog starešine. Reč je o odeljenju koje ima ukupno 28 đaka, što znači da 24 učenika koja su izostajala u školi nisu bila u proseku 30 časova, a to je ukupno pet dana.

- Razlog tolikog broja izostanaka jeste to što đaci izbegavaju kontrolne i pismene zadatke. Roditelji ih u tome podržavaju. Odmalena ih uče da je bolje hvatati krivine nego biti odgovoran. Javna pohvala razrednog starešine koju je dobilo četvoro učenika zato što nisu imali nijedan izostanak ukazuje na to da su svi u školi svesni šta se radi, ali da su nemoćni da tome stanu na put - ispričala je majka jednog osmaka.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Kupuju opravdanje za 200 dinara

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola ističe da je taj trend da roditelji pravdaju izostanke, a sve kako bi se prikrilo neznanje đaka, velikog maha uzeo poslednjih nekoliko godina.

- Najčešće roditelji pravdaju izostanke u prvoj i u prvoj polovini druge godine srednje škole. Već u trećoj i četvrtoj godini srednje škole to čine i sami đaci, koji se na razne načine dovijaju da donesu opravdanje. Najčešće ga kupuju za 200 dinara. Znaju oni veoma dobro kome da se obrate u školskom dvorištu kako bi na crno nabavili lekarsko opravdanje, pa samo upišu datum koji im odgovara - navodi naš sagovornik.

U gimnazijama i srednjim školama, bar kada je reč o izostancima, situacija je još gora nego u osmoletkama.

- U srednjim stručnim školama u jednom tromesečju po odeljenju bude i više od 1.500 izostanaka. Nemali je broj roditelja koji pravda nedolazak svoje dece u školu zbog toga što su se uspavali, ili što baš tog dana profesor pita, ili je pak bio zakazan kontrolni ili pismeni, navodeći da ih je zaboleo stomak ili nešto slično. I to se opravda, a ne bi smelo. Naime, roditelj ne može pravdati izostanak, za to nema zakonskog osnova, već je potrebno dostaviti lekarsko opravdanje ako je reč o izostanku zbog bolesti. A roditelji danas časove pravdaju i telefonski, bez dolaska u školu, samo jave da dete nije bilo u školi jer mu navodno nije bilo dobro. To je masovna pojava - kaže za „Alo!“ Milorad Antić, predsednik Forum srednjih stručnih škola.

On ističe da se tome mora stati na put tako što škole neće priznavati opravdanje roditelja već insistirati na lekarskom opravdanju ako se kao razlog izostanaka navodi bolest.

- Rešenja je i uvođenje nadležnih lekara po školama. Oni bi mogli da potvrđuju i validnost opravdanja dece koja se leče kod drugih lekara. Time bi se stalo na put lažnim i falsifikovanim opravdanjima, naravno uz adekvatnu kaznu - navodi Antić.

PROČITAJTE JOŠ:

On naglašava da roditelji time što dozvoljavaju deci da ne idu u školu jer se nisu spremila za proveru znanja ili su se uspavala ne čine ništa dobro.

- Naprotiv, guraju ih u nerad, u laž, u jedan sistem lažnih vrednosti - ističe Antić.

Psiholog Radomir Čolaković naglašava za „Alo!“ da roditelji na ovaj način samo prave medveđu uslugu svojoj deci.

- Znate kako se kaže, „ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji“. Tako razvijaju naopake navike. Sutra će taj učenik postati neodgovorna osoba. Neće ni znati ni umeti da preuzme odgovornost za svoje postupke - navodi Čolaković.

Bežanje iz škole plaćaju roditelji

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja obavezao je škole da podnose prijave prekršajnim sudovima protiv roditelja čija deca neopravdano izostaju sa nastave. Praksa pokazuje da se najveći broj predmeta završi osuđujućim presudama, a novčana kazna za roditelje je od 5.000 do 100.000 dinara.

 BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare

 

Komentari (5)

дачо

17.11.2019 07:48

и ја сам био дете,можда сам сада веће дете него што сам био,али не треба увек бранити изостанак,исто тако не треба да постане навика,лоша навика

Ana

17.11.2019 08:44

I ti isti profesori i nastavnici idu na lazna bolovanja. Sto se ne preispita koliko njih nije ispredavalo lekcije kako treba i ne nauce djake nicemu. Roditelji moraju da placaju privatne casove , a kada se ti isti vrate sa svojih bolovanja tresnu najtezi moguci kontrolni koji su pritom skinuli sa interneta i u vecini slucajeva ne znaju ni koje su zadatke dali.

ax

17.11.2019 09:12

Išao sam u školukada je nastavnicimabilo važno da mi deca nešto naučimo i da nam to ostane u glavi. Danas se samo uči za ocenu. Nas su nastavnici znali da zainteresuju i za one dosadne predmete, a danas i za one najzanimljivije deca nemaju zainteresovanosti. Nekad kada je trećina razreda dobila keca nastavnik je išao na ribanje kod direktora Danas tri četvrtine razreda dobije keca i kažu glupa deca. Jeste, možda su i glupa, ali ima tu i krivice onih što im očito to svoje znanje nisu prenjeli.

Jul

17.11.2019 09:28

NE ZNAM ,ŠTA JE TU ČUDNO?! UVEK BILO...

pera rogonja

17.11.2019 10:08

Videli od nastavnika i profesora da oni strajkuju kad god im se hoce.Pa sto nebi kopirali prosvetare.