');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

Svetski dan prevremeno rođenih beba: Institucije širom Srbije u ljubičastim tonovima

Beogradski Avalski toranj zasijao je sinoć u ljubičastoj boji povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba, koji se danas obeležava širom sveta.

Bebe Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Bebe

Na Svetski dan posvećen malim borcima, fasade mnogih institucija širom gradova u Srbiji biće osvetljene ljubičastim svetlom, javlja RTS.

U svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, a u Srbiji više od 4.000.

Pročitajte još

Lekari navode da su razlozi za prevremeno rađanje beba brojni - od starosne dobi majke, preko infekcija i bolesti savremenog doba - dijabetesa i hipertenzije.

Takođe, ljubičastom bojom, kojom je obasjan spomenik Knezu Lazaru, severna Kosovska Mitrovica se ove godine prvi put priključila obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece, a sve sa željom da se i žiteljima ovog kraja na Kosovu ukaže na globalni problem zbog kojeg svake godine u svetu umre milion beba.

Kakvo je stanje na Kosovu

Prema podacima za prošlu i ovu godinu, procenat prevremeno rođenih beba na severu KIM je između tri i četiri.

- Prevremeno rođenu bebu tretiramo kao svaku drugu bebu, s tim što je takvoj bebi potrebna posebna nega, hrana, a najviše ljubavi. Naša bolnica je prilično uspešna s obzirom da mi nismo opremljeni za negu prevremeno rođene dece, ali i pored toga veoma mali procenat dece šaljemo na dalje lečenje u neki od tercijalnih zdravstvenih ustanova, najčešće u Kragujevac sa kojima imamo odličnu saradnju“, rekla je doktorka Joksimović i naglasila da je procenat prevremeno rođenih beba koje iz mitrovačkog porodilišta izađu kao zdrave bebe veoma visok - pedijatar na Ginekološkom odeljenju Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici doktor Vesna Joksimović.

Pročitajte još

I pored brojnih teškoća sa kojima se suočavaju u radu, nadležni u Zdravstvenom centu i zaposleni na Ginekološkom odeljenju ističu da imaju dovoljno sanitetskog materijala i lekova za zbrinjavanje novorođenčadi, a opremljeni su i savremenim inkubatorima kojima je moguće transportovati prevremeno rođene bebe ili bebe sa drugim komplikacijama do neke druge zdravstvene ustanove.

- „Imamo veoma savremeni transportni inkubator koji smo nedavno dobili, zatim dva koje smo ranije dobili i koji su u veoma dobrom stanju, statičnih inkubatora dovoljno da zbrinemo i više porođaja ukoliko bi ih bilo. Što se tiče lekova, imamo sve antibiotike i lekove koji su potrebni za zbrinjavanje kod nas i sve ono što je potrebni za početak pre eventualnog slanja u neku od tercijalnih ustanova“ - zaključila je dr Joksimović.

Pročitajte još

Vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine

Problem prevremenog rođenja je i vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Prema podacima, u svetu se svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba, dok je u Srbiji taj broj veći od 4 000.

Brojne organizacije se trude da podignu svest o problemima koji nastaju usled prevremenog porođaja, a pored pomoći stručnjaka, veoma je dragocena i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom.

Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rodjene dece Srbije ,,Mali Div“, koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici, ali i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice.