Gde je izveštaj o ispravnosti privatizacije Galenika, zaposleni uznemireni 1Foto: Đorđe Popović

Iako je rok za kontrolu ispravnosti privatizacije i poštovanja kupoprodajnog ugovora za Galeniku istekao 2. novembra, javnost još uvek nije obaveštena da li je proces svojinske transformacije te fabrike dobio prolaznu ocenu nadležnih ili ne.

Naime, komisija Ministarstva privrede zadužena za nadgledanje tog procesa nije obelodanila rezultate svog dvogodišnjeg monitoringa.

Ta činjenica izaziva veliku bojazan kod zaposlenih u Galenici kakva ih dalja sudbina čeka, njih i fabriku.

Shodno odredbama kupoprodajnog ugovora kupac Galenike brazilska kompanija Aelius nakon isteka dvogodišnjeg monitoringa u slučaju pozitivne ocene Ministarstva privrede nema više obavezu da sve zaposlene zadrži na poslu niti da nastavi sa proizvodnjom kojom se preduzeće dosad bavilo, dakle proizvodnjom lekova.

Sve to, prema saznanjima Danasa, izaziva sumnje zaposlenih da će tehnoloških viškova biti a spekuliše se i sa mogućnošću da fabrika prestane sa radom i da na njenom prostoru nastane, i primera radi, novi poslovno-stambeni kompleks.

Kontaktirali smo nadležne u Ministarstvu privrede kako bismo proverili da li je monitoring privatizacije Galenike završen i da li je proces sprovođenja kupoprodajnog ugovora dobio „zeleno svetlo“, međutim do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore na naša pitanja.

U Galenici nam je pak rečeno da je ta kompanija „blagovremeno izvršila sve obaveze iz ugovora o privatizaciji“.

– Obaveze vezano za dostavljanje izveštaja ka Ministarstvu privrede Galenika ispunjava u skladu sa rokovima naznačenim u ugovoru. Nakon što dobijemo povratne informacije od Ministarstva, saopštićemo ih javnosti – istakli su nadležni u Galenici.

Zoran Pantelić, predsednik sindikata „Nezavisnost“ Galenika, kaže za Danas da ni on nema informaciju da li je monitoring završen i rezultati utvrđeni.

– Jedino s čime smo upoznati je to da je komisija Ministarstva privrede dužna da oceni da li je sve ono što je utvrđeno u kupoprodajnom ugovoru sprovedeno i da je rok za ocenjivanje bio do 2. novembra ove godine. Da li je izveštaj sačinjen kada će i da li će biti obelodanjen javnosti na ta pitanja nemam odgovor. Nama niko ni iz Ministarstva privrede ni iz poslovodstva fabrike nije dao nikakvu informaciju po tom pitanju. Među zaposlenima, s obzirom da se još uvek ne zna da li je privatizacija dobila prolaznu ocenu, vlada neizvesnost i bojazan šta će biti dalje. Poslodavac nakon isteka dvogodišnjeg perioda nadgledanja sprovođenja kupoprodajnog ugovora ima pravo da u slučaju postojanja tehnoloških viškova, otpusti deo zaposlenih. U slučaju takve situacije imamo spreman socijalni program koji podrazumeva otpremnine za radnike koji bi eventualno bili višak – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima zaposleni smatraju da nivo investicija koje je brazilski vlasnik dosad uložio u fabriku nije dovoljan za njen razvoj.

– Investicije su mogle da budu i veće kako bi se povećao obim proizvodnje. Nakon što je Galenika privatizovana samo jednom su porasle plate u iznosu od šest odsto. Trenutno su za radnike u proizvodnji i pratećim službama te plate na prosečnom nivou od 400 evra. To nije mnogo s obzirom na troškove života. Situacija je takva da menadžment ima dobre plate a radnici niske te smo mi kao sindikat predložili da se plate povećaju ali na taj način što bi se najviše povećale za one koji dobijaju najmanje, a tu spadaju radnici u proizvodnji, a oni koji imaju visoke plate da im povišica bude manja. Kada je reč o kolektivnom ugovoru otkako je realizovana privatizacija sa poslodavcem smo potpisali jedan kojim su ispunjeni radnički zahtevi i zadržana prava koja smo imali pre procesa svojinske transformacije. U tom segmentu treba reći da je poslodavac ispao korektan prema zaposlenima – objašnjava Pantelić.

U novembru 2017. godine ministar privrede Goran Knežević i predstavnik kompanije Aelius Horhe Kosta de Silva potpisali su ugovor o prodaji kapitala farmaceutske kompanije Galenika u vlasništvu države (93,73 odsto) za sumu od 16 miliona evra. Kupac je bio u obavezi da, pored iznosa od 16 miliona evra na ime kupoprodajne cene, uplati i iznos od 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

Takođe, Aelius je bio u obavezi da u naredne dve godine na ime obavezne investicije uloži 5,5 miliona evra u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne spušta ispod 900.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari